“10 kali jalani pembedahan, saya kurus..” pengacara Naz Rahman susut 14 kilogram, rupanya ini yang terjadi

Pengacara dan pelakon siri televisyen Liar, Naz Rahman mendedahkan dirinya kehilangan lebih 14 kilogram berat badan selepas menjalani pembedahan membuang tumor dalam perut jenis gastrointestinal stromal tumor (GIST).

Pembedahan yang telah dilakukan sejak lebih empat tahun lalu itu mengurangkan 15 peratus saiz perutnya sekali gus menyusutkan jisim badannya terutama di bulan Ramadan.

“Saya pernah ada tumor di dalam perut, dah lebih empat tahun keadaan begitu juga. Ramai yang tanya kenapa saya kurus, ‘kau ni hisap dadah ker?’. Tapi dari dulu sampai sekarang sebab perut saya dah kurang 15 peratus.

“Apabila bulan puasa berat badan saya akan menjadi semakin susut sampaikan produksi pun banyak tanya adakah saya sakit? Ya memang betul saya sakit, tapi insya-Allah masih boleh bekerja.

“Alhamdulillah, tumor itu dah berjaya dikeluarkan dan saya perlu menjalani check up setiap tahun. Setiap tahun apabila doktor dimaklumkan keadaan saya bebas dari tumor, saya bersyukur dapat kembali bekerja,” katanya kepada Gempak.

VIDEO

Naz yang ditemui pada majlis berbuka puasa dan pelancaran Rahsia Gaya Raya Watson di Ampang, Kuala Lumpur kelihatan semakin cengkung dan berbeza berat badan berbanding sebelum ini.

Bukti ketara kata Naz, 44, apabila baju yang dipakai pada majlis sama yang pernah disarung ketika akad nikah 15 tahun lalu kini sudah longgar.

“Jujur saya katakan saya hilang 14 kilogram. Ini baju yang dipakai ketika berkahwin, cukup fit badan tapi sekarang bahu pun dah jatuh. Semua dah susut dan saya tak boleh nak tambah berat badan.

“Jadi, saya nak ambil kesempatan ini untuk peminat yang bertanya kenapa kurus, minta maaf saya tak suka nak uar-uarkan tapi sakit ini akan berpanjangan dan saya akan macam ni sampai bila-bila tapi akan terus ceria.

“Saya boleh makan macam biasa, saya bila buka puasa sikit saja. Saya sepatutnya makan lima kali sehari tapi portion kecil sahaja. Bayangkanlah puasa, sahur makan sikit, buka puasa pun sikit,” tambahnya.

Masih ceria seperti sediakala, ujar Naz melanjutkan bicara dia perlu terus kuat demi isteri, Sheahnee Iman Lee dan tiga cahaya matanya, Zara Aaliyah, Zakry Aiman dan Zayd Aaqil.

“Ini merupakan pembedahan saya ke sepuluh. Macam-macam dugaan dalam hidup ini, apa yang jadi ujian daripada Allah, tapi macam mana reaksi kita kepada cubaan itu yang penting. Saya ada pilihan, nak sedih, down, depress… memang patut, tapi demi anak-anak dan isteri saya, saya tak mahu.

“Saya masih boleh bekerja, saya masih ada nyawa, boleh merasa nikmat kehidupan dan saya masih nak lihat anak-anak saya membesar, jadi saya ambil keputusan untuk positif!” tutup kata Naz.

 

Sumber: gempak

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*