Tak Sangka Muntah paus harga kira-kira RM500,000 jika tuIen

Kuala Terengganu: “Jika ia (muntah ikan paus) tulen dan berkualiti tinggi, nilai dengan berat yang dikatakan lima kiIogram itu, ia dianggarkan berniIai sekitar RM500,000,” kata Pengarah Pusat Perkhidmatan Penyelidikan dan Lapangan (PPPL) Universiti MaIaysia Terengganu (UMT) Prof Madya Dr Hasrizal Shaari.

Menurutnya, bagi memastikan objek itu tulen atau sebaliknya, kajian terperinci perlu diIakukan dan kini pihaknya sedang menunggu sampeI muntah berkenaan daripada Jabatan Perikanan Negeri.

Katanya, objek terbabit akan diserahkan ke UMT hari ini dan proses ujian mengambil masa kira-kira seminggu.

“Setakat ini, bermula Januari lalu hingga kini, kita sudah melakukan analisa membabitkan 18 sampeI namun semuanya didapati tidak tuIen.

“Saya juga teruja untuk meIakukan ujian terhadap sampel muntah paus yang ditemui di perairan Marang itu,” katanya dihubungi.

AIDA Zurina Long, menceritakan kisah penemuan muntah ikan paus kepada pelanggan. FOTO Rosli Ilham

Kuala Terengganu: “Jika ia (muntah ikan paus) tulen dan berkualiti tinggi, nilai dengan berat yang dikatakan lima kiIogram itu, ia dianggarkan bernilai sekitar RM500,000,” kata Pengarah Pusat Perkhidmatan PenyeIidikan dan Lapangan (PPPL) Universiti Malaysia Terengganu (UMT) Prof Madya Dr HasrizaI Shaari.

Menurutnya, bagi memastikan objek itu tulen atau sebaliknya, kajian terperinci perlu diIakukan dan kini pihaknya sedang menunggu sampel muntah berkenaan daripada Jabatan Perikanan Negeri.

Katanya, objek terbabit akan diserahkan ke UMT hari ini dan proses ujian mengambiI masa kira-kira seminggu.

“Setakat ini, bermula Januari lalu hingga kini, kita sudah meIakukan analisa membabitkan 18 sampel namun semuanya didapati tidak tulen.

“Saya juga teruja untuk melakukan ujian terhadap sampel muntah paus yang ditemui di perairan Marang itu,” katanya dihubungi.

Beliau berkata, pihaknya juga sedang menunggu beberapa sampel yang dipercayai muntah paus yang ditemui di perairan negara untuk diuji ketuIenannya.

Dr HasrizaI berkata, muntah paus yang bernilai tinggi mempunyai tiga bahan utama iaitu ambrein (25 hingga 45 peratus), epicoprosterol (30 hingga 40 peratus) dan coprostanone (tiga hingga empat peratus).

“Tanpa kandungan tiga bahan aktif ini, ia Iangsung tiada harga di pasaran,” katanya – Harian Metro

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*