Identiti, status dua juruterbang pesawat H4wk dikenal pasti

Butterworth: Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) mengesahkan status dua juruterbang pesawat Hawk yang terhempas dalam kemalangan di Pangkalan Udara Butterworth, malam tadi.

Juruterbang maut dikenali Kapten Mohamad Affendi Bustamy manakala rakannya, Mejar Mohd Fareez Omar kini menerima rawatan di Hospital Seberang Jaya (HSJ) dan dilaporkan dalam keadaan selamat dan stabil.

Bahagian Perhubungan Awam TUDM dalam kenyataan memaklumkan, kedua-dua juruterbang itu sedang melaksanakan latihan penerbangan (Night Flying) sebelum terbabit dengan nahas berkenaan.

“Mejar Mohd Fareez cedera dan kini sedang diberikan rawatan di HSJ dan berada dalam keadaan selamat dan stabil.

“Bagaimanapun, Kapten Mohamad Affendi meninggal dunia dan jenazah sedang diuruskan untuk tindakan selanjutnya,” katanya.

Menurut kenyataan itu, kedua-dua juruterbang sudah berkahwin.

Katanya, keluarga kedua-dua juruterbang itu sudah dimaklumkan dan TUDM akan memastikan urusan kebajikan keluarga mangsa diutamakan.

“Pihak TUDM kini sedang mengambil tindakan segera dan akan memaklumkan perkembangan semasa berhubung insiden kemalangan ini.

” Semua pihak diminta agar tidak menyebarkan sebarang spekulasi atau sebarang berita yang tidak sahih.

“TUDM akan menubuhkan Lembaga Siasatan Terperinci mengenai insiden berkenaan,” katanya.

Terdahulu, media melaporkan seorang maut manakala seorang cedera selepas pesawat pejuang Hawk milik TUDM terhempas di landasan Pangkalan Udara Butterworth, pada 10.07 malam.

Kuala Lumpur: Berikut adalah kronologi insiden membabitkan pesawat pejuang Hawk milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang terhempas dan mendarat cemas sejak tahun 1996.

18 Jun 1996:
Pesawat pejuang Hawk 108 terhempas ketika membuat penerbangan latihan berhampiran Pangkalan TUDM di Butterworth, Pulau Pinang. Tiada kecederaan.

23 Julai 1996:
Pesawat pejuang Hawk terhempas dan meletup di sebuah gaung kecil di luar Lapangan Terbang Labuan. Dua juruterbang terselamat.

10 Sept 1998:
Juruterbang terkorban apabila pesawat latihan Hawk 208 yang dikendalikannya terhempas di Kuala Betis, Gua Musang kira-kira 200 kilometer dari Kota Bharu, Kelantan.

2 Okt 2000:
Pesawat pejuang Hawk 108 terbabas semasa mendarat di Pangkalan TUDM Labuan selepas menjalani latihan penerbangan biasa. Juruterbang terselamat.

18 Dis 2003:
Dua juruterbang terbunuh apabila pesawat pejuang Hawk 100 terhempas di perairan Pantai Sepat, Kuantan, Pahang.

23 Jun 2005:
Pesawat pejuang Hawk 208 terhempas di Pangkalan Udara TUDM Labuan, mengorbankan juruterbangnya.

4 Mei 2007:
Pesawat pejuang Hawk 208 terhempas di Pangkalan Udara Kuantan, Pahang. Juruterbang terselamat.

15 Jun 2017:
Sebuah pesawat pejuang Hawk 108 hilang di persekitaran utara Kuantan iaitu di sempadan Terengganu dan Pahang setelah terputus hubungan pada 11.30 pagi. Dua juruterbang disahkan terkorban selepas pesawat itu terhempas di kawasan hutan berpaya di Chukai, Terengganu.

16 Nov 2021:
Sebuah pesawat pejuang Hawk 108 terlibat dalam kemalangan di kawasan landasan Pangkalan Udara di Butterworth, Pulau Pinang pada 10.07 malam. Seorang juruterbang terselamat manakala seorang lagi terkorban.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*