[Video] Rumah Pusaka Hangvs Terbak4r, Lelaki Ser4ng Anggota Bomba Kerana Lewat Tiba.

Kuching: Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sarawak kesal apabila anggotanya diser4ng ketika melakukan tugas memadam kebakaran sebuah rumah di Kampung Belipat, Lawas, petang semalam.

Pengarah JBPM Sarawak, Khirudin Drahman berkata, ia kejadian pertama ser4ngan terhadap anggota bomba ketika sedang menjalankan tugas berlaku di Sarawak.

Khirudin berkata, anggota bomba terbabit bertindak profesional ketika menjalankan tugas memadam kebak4ran itu.

Katanya, lelaki yang menyerang anggota bomba terbabit mendakwa gagal mengawal emosi selepas melihat rumah pusaka mereka musnah terbak4r.

Katanya, dalam video berdurasi 56 saat yang tular sejak semalam, sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Lawas sedang memadam kebak4ran sebuah rumah pada jam 3.18 petang.

Pada mulanya, seorang lelaki dilihat mengam.uk dan menghempas barang sambil memarahi anggota bomba yang sedang menjalankan tugas.

Tidak lama selepas itu, seorang lagi lelaki tiba-tiba menyer4ng anggota bomba dari arah belakang menyebabkan anggota terbabit terjatuh.

“Anggota bomba terbabit juga bertindak balas melalui saluran yang betul iaitu dengan membuat laporan polis berhubung kejadian itu pada jam 9.14 malam tadi.

“Bagaimanapun, kira-kira jam 12.45 tengah malam tadi, atas budi bicara anggota bomba terbabit menarik balik laporan polis yang dibuat selepas menerima permohonan maaf daripada pelaku yang menyesal dan menyedari kesalahan yang dilakukannya,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Khirudin, dalam isu itu, JBPM menunjukkan sikap profesional semasa menjalankan tugas dan sentiasa bertoleransi serta bertimbang rasa dalam menangani sebarang isu atau masalah yang dihadapi.

“Mengikut Akta Perkhidmatan Bomba 1988, Seksyen 51, adalah satu kesalahan bagi mereka yang sengaja mencaci, menyer4ng, mengacau, menghalang, menghalang atau mengganggu Pegawai Bomba, Pegawai Bomba Bantuan atau Pegawai Bomba Sukarela yang bertindak dalam melaksanakan tugasnya atau mana-mana orang lain yang membantu JBPM di bawah arahan tertentu pegawai bomba,” katanya.

Beliau berkata, jika disabitkan, individu terbabit boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya sekali.

“Justeru, JBPM berharap kejadian seumpama tidak berulang dan masyarakat harus menyokong usaha JBPM dalam program pencegahan kebak4ran dan juga aktiviti bomba komuniti.

“Program yang dilaksanakan JBPM sangat bermanfaat terutamanya di dalam mencegah insiden kebak4ran dan tindakan awal yang boleh diambil sekiranya berlaku kebak4ran,” katanya.

sumber : hmetro

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*