PKP Bersambung Hingga 4 Mac Atas Alasan Ini..

KUALA LUMPUR: Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Selangor, Kuala Lumpur, Johor dan Pulau Pinang akan diteruskan hingga 4 Mac ini.

Keputusan itu dibuat hasil penilaian risiko dijalankan Kementerian Kesihatan (KKM) bersama sidang khas Jawatankuasa Teknikal PKP.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata, pelaksanaan PKP ini akan diteruskan bermula 19 Februari ini.

Beliau berkata, status Putrajaya dan Labuan akan bertukar daripada PKP kepada Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

“Negeri lain yang turut bertukar kepada status PKPB adalah Perak, Kedah, Negeri Sembilan, Melaka, Pahang, Terengganu, Kelantan dan Sabah,” katanya dalam sidang media harian COVID-19, hari ini.

PUTRAJAYA – Vaksin Pfizer-BioNTech akan tiba di Malaysia pada 21 Februari ini sekali gus membolehkan program roll-out pelaksanaan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan dimulakan pada 26 Februari depan.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, beliau akan menerima suntikan vaksin pada hari tersebut bersama-sama petugas barisan hadapan yang merupakan kumpulan sulung dalam Fasa pertama Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan.

“Seperti yang telah diumumkan, Fasa pertama akan melibatkan petugas barisan hadapan, bermula pada 26 Februari sehingga April 2021.

“Fasa kedua pula akan bermula pada bulan April sehingga Ogos depan dan akan melibatkan kumpulan yang berisiko tinggi manakala Fasa Ketiga akan melibatkan golongan dewasa berumur 18 tahun ke atas bermula dari bulan Mei depan sehingga Februari 2022,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika pada majlis pelancaran Buku Panduan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan di Bangunan Perdana Putra di sini hari ini.

Turut hadir Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Adham Baba dan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin Abu Bakar. -K! ONLINE

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*