Polis Siap Bawa M4chine Gvn Iringi Ibu, Bapa Tiri Am1r, Rupanya Ada Sebab..

Ulasan peguam Nor Zabetha :

 

Hari ini tertuduh iaitu ibu kandung dan bapa tiri adik Am.ir di dakwa di mahkamah. Tadi ada saya terima di ruangan messenger soalan ini:

“Saya tengok di TV ibu bapa yang der4 anak sampai ma.t1 di Melaka tu dibawa ke mahk4mah dengan kawalan ketat, siap polis bawak m4chine gvn. Macam kes prof1l tinggi- romp4kan bersenjat4 dll. Kenapa ye puan?”

May be an image of text that says '×× MAHKAMAH MAJISTRET|2 - LIVE F Encik replied to Memang biasa ada polis bersenjata begitu di mahka... Encik 0:00 utk kes2 Gengster selalunya ada. Tapi ni lebih kepada hi profile kes kot. eplied to Encik utk kes2 Gengster selalunya ada. Tapi ni lebih k... 0:00 Encik Kimi Shaari Ooo dikira high profile kes ni. eplied to Encik utk kes2 Gengster selalunya ada. Tapi ni lebih kepa.. me tuan? ·0:08 kita hi ke profile SHARE Write comment...'
Kebiasaanya bukan kerana kes ini berprof1l tinggi atau kongsi gelap sahaja tetapi mengambil kira betapa kes ini terlalu dekat dengan hati kita yang sangat bersimpati kepada arwah sehingga menimbulkan reaksi mar4h orang awam.

Mungkin juga kerana atas faktor keselamatan semua yang ada di sana kerana apabila kita lihat reaksi orang awam terhadap kes ini. Rata-rata meluahkan rasa m4rah dan tidak puas hati.
Keselamatan begini perlu supaya tidak berlaku hal, ada yang mengam0k dan tidak berpuas hati atau berlaku kekacauan. Bimbang mereka yang lain di mahkam4h juga bakal terkena tempias.

Saya pernah diminta pendapat oleh ahli keluarga saksi yang memberi keterangan di mahkam4h, dihantar ugvtan, dihantar gambar-gambar menakutkan dan juga diperli.
Kemarahan orang ini kadangkala boleh memuncak. Sehinggakan bukan sahaja saksi jadi takut tetapi juga ahli keluarganya. Jadi kes-kes begini, dikhuatiri ada yang terlalu marah dan mengambil tindakan sendiri.

Benar kita marah. Saya juga marah dan rasa tidak adil kepada arwah adik Am1r. Marah dan benci yang sangat kuat tetapi tangkapan sudah dibuat, siasatan juga telah dibuat. Kita serahkan pula kepada mahkam4h untuk mendengar keterangan saks-saksi.
Biasanya sebelum dibawah ke mahkam4h, prosedurnya adalah siasatan dimulakan oleh pihak polis dan merumuskan hasil siasatan.

Jika berdasarkan siasatan polis ada unsur pembun.ohan atau der3, mereka akan merumuskan dan menghantarkan kepada untuk pendakwaraya untuk mendapatkan izin untuk mendakwa di mahkam4h.

Alhamdulilah dalam k3s ini, tertuduh telah didakwa ke mahkam4h untuk diteruskan dengan pertuduhan di bawah S3ksyen 302 K4nun Kes3ksaan bagi hukum4n bun.0h dan pender4an di bawah Seksy3n 31 (1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 kerana menyebabkan keceder4an kepada Adik Am.ir.

Ini bermakna hasil dari penyiasatan dan semakan pendakwaraya setelah meneliti kertas siasatan, ada elemen jen4yah. Bukanlah dikatakan mat1 secara semulajadi lem4s

Sekarang ini perlu diteruskan di mahkam4h untuk dengar keterangan pihak polis yang menyiasat, pakar forens1k dan segala senarai saksi yang dirasakan sesuai.
Kebanyakan kes dibawah S3ksyen 30.2 KK ini boleh jadi berbelas atau berpuluh-puluh saksi. Barangkali lama juga bakal diputuskan.

Bayangkan jika sehari hanya selesai dengan seorang saksi. Kalau berlaku kelewatan biasanya kerana hal begini. Selalunya apabila tidak faham, itu yang kita jadi marah-marah kenapa berbulan-bulan.

Jika pendakwaraya berjaya membukti setiap unsur tuduhan jen4.yah (prima facie) yang dilakukan oleh tertudv.h. Kes ini akan diteruskan dengan pembelaan, kedua-dua tertudv.h akan diberi peluang memberi keterangan.
Siapa yang biasa menonton video Youtube jen4yah saya, pasti biasa melihat bagaimana berbezanya versi pendakwaan dengan pembelaan.

Kes ini telah dibawa ke mahkam4h, saya lega. Kita doakan semoga Adik Am.ir mendapat keadilan yang sewajarnya.

sumber : FB Nor Zabetha

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*