Polis Tak Pernah Suruh Ebit Lew Berhenti Beri Bantuan, Cuma Risau Keselamatan Beliau.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hazani Ghazali menegaskan bahawa pihak polis atau Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) tidak pernah menghalang atau mengeluarkan sebarang arahan untuk menghentikan program pendakwah bebas, Ustaz Ebit Lew di pulau sekitar Semporna.

Menurut laporan Harian Metro, bahkan mereka mengalu-alukan kerjasama mana-mana pertubuhan bukan kerajaan (NGO) untuk menganjurkan program amal kebajikan demi membantu golongan memerlukan di negeri berkenaan.

Meskipun begitu, mereka digalakkan untuk merujuk dengan pihak berkuasa seperti polis dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) terlebih dahulu atas faktor keselamatan.

“Kita tidak pernah mengeluarkan sebarang arahan atau tindakan untuk menghalang program yang dianjurkan oleh pihak sukarelawan seperti Ustaz Ebit Lew.
“Ada juga kenyataan yang ditularkan di media sosial mengaitkan perintah berkurung dikuatkuasakan meliputi perairan Tawau, Semporna, Kunak, Lahad Datu, Kinabatangan, Sandakan dan Beluran,” katanya.

Menurutnya lagi, perintah yang dikuatkuasakan tersebut adalah bagi memastikan kawasan perairan berkenaan tidak diceroboh oleh pengganas yang mengancam keselamatan dan kesejahteraan rakyat Sabah.

“Ada kenyataan yang ditularkan di media sosial mengaitkan perintah berkurung dikuatkuasakan meliputi beberapa perairan. 
“Ia tiada kena mengena dengan program yang dianjurkan sukarelawan atau NGO di mana-mana kawasan di negeri ini.
“Cuma kita minta beliau rujuk dengan pihak berwajib, ia adalah bagi mengenalpasti status pulau dan penduduk terbabit,” tegasnya lagi.

Sebelum ini, pendakwah berusia 37 tahun itu mengeluarkan kenyataan di laman sosial dimana beliau mendakwa dirinya terpaksa membatalkan segala kerja amal yang dilakukannya kerana tidak dibenarkan melawat ke pulau-pulau di sekitar Semporna.

Justeru, kenyataan tersebut menjadi tular di laman sosial dan warganet mula mempersoalkan tindakan pihak berkuasa mengenai isu terbabit.

Sumber: Harian Metro (Juwan Riduan)

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*