Kerana 1 Kes Positif Covid-19, Australia Terus Laksana ‘Total L0ckd0wn’

Di Perth, Australia telah diperintahkan pihak berkuasa untuk melaksanakan ‘total l0ckd0wn’ di kawasan bandar terbesar itu hanya kerana tercetvsnya satu k3s p0sitif C0vld-19. Perkembangan terkini, negara Australia telah mencatatkan bilangan k3s sebanyak 28,818 manakala 909 k3s kematlan dilap0rkan.

 

Terbaru, hanya satu k3s dilap0rkan di bandar Perth melibatkan seorang pengawal keselamatan di sebuah hotel penempatan pesaklt p0sitif C0vld-19 dan menyebabkan bandar itu melaksanakan ‘total l0ckd0wn’.

 

Sumber foto: The New York Times

Memetik laporan The New York Times, seorang pengwal keselamatan di sebuah hotel tempat kuarantln pesaklt telah dijangkiti p0sitif C0vld-19 dengan mengal4mi simpt0m kecil. Difahamkan, pengawal keselamatan tersebut dijangkiti vlrus itu ketika bertugas di h0tel kuarantln sementara di Four Points by Sheraton. Pihak berkuasa turut menjejaki lokasi individu ini lewati termasuk ke rumahnya yang juga memerlukan penghuni rumah berkenaan menjalani proses kuarantln kendiri selama 14 hari.

 

Di bandar Perth telah diperintahkan untuk melaksanakan ‘l0ckd0wn’ sepenuhnya pada Ahad lalu berhubung satu k3s yang dilaporkan tersebut.

Diikuti dengan Sydney dan Brisbane

Sumber foto: The New York Times

Keputusan ‘l0ckd0wn’ terhadap bandar Perth itu juga diikuti dengan beberapa bandar yang lain seperti Sydney dan Brisbane. Di mana beberapa orang penduduk di kawasan itu disahkan dijangklti p0sitif C0vld-19 sekali gus menyebabkan penlngkatan bilangan k3s harian di negara itu.

Susulan itu, Australia telah menghadkan perjalanan rentas negeri dengan ket4t dan mewajibkan individu pulang dari luar negara untuk dikuarantlnkan diri di hotel yang disediakan. Selain itu, Australia turut melaksanakan sistem pengesanan kontak rapat dengan menjejaki ke mana sahaja individu pergi.

Menerusi laporan, negara Australia merupakan salah satu negara di Asia Pasifik yang boleh dikatakan berjaya men4ngani penyeb4ran vlrus ini selain New Zealand, Taiwan, Thailand dan Vietnam.

Sumber: The New York Times /ohbulan

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*