Bwk balk

Md Tarmidi(kanan) dan isteri ketika menerima kehadiran Presiden Majlis Gabungan Belia Melaka (MGBM), Mohd Ridhwan Mohd Ali di pekarangan Hospital Melaka di sini, pada Ahad.

MELAKA TENGAH: “Kalau boleh biarlah jnazah ‘Adik’ dikebvmikan di tempat dia dibesarkan di rumah kami, namun jika takdir Allah sebaliknya, kami hanya keluarga angkat dan terpksalah reda.”

Itu Iuahan bapa angkat kepada kanak-kanak maIang yang dipanggil ‘Adik” yang didkwa Iemas dalam t0ng dan dipercayai did.era oleh ibu kandung dan bapa tlrinya dalam kejadian di Taman Krubong Jaya, di sini petang Jumaat.

Md Tarmidi Yaaccob, 52 berkata, dia sekeluarga memang berhasrat untuk membawa balik jnazah kanak-kanak tersebut ke Rawang dan dikebvmikan di Tanah Perkburan Islam Bukit Beruntung, namun terkiIan apabila masih tlada kata pvtus dari keluarga ibu kandungnya.

“Semalam ketika pihak poIis panggil semua ahli keluarga ke Ibu Pejabat PoIis Daerah Melaka Tengah bagi merakamkan kenyataan, kami ada berjumpa dengan nenek dan ahli keluarga kandung ‘Adik’.

“Isteri saya mer4yu-r4yu kepada mereka untuk membenarkan kami membawa pulang jnazah ‘Adik’, tapi mereka kata perkara itu perlu diptuskan sendiri oleh ibu kandungnya yang kini dit4han poIis,” katanya ketika ditemui di pekarangan Jabatan Perubatan F0rensik Hspital Melaka di sini.

Mengulas lanjut ujarnya, dia mengharapkan Allah melembutkan hati keluarga ‘Adik’ dan sempat meIuahkan rasa syukur kerana urusannya sekeluarga sepanjang berada di Melaka, dipermudahkan.

“Saya tak pvtus d0a supaya Allah lembutkan hati keluarga ‘Adik’ untuk benarkan kami bawanya pulang ke Rawang supaya isteri saya yang membesarkannya sejak lahir dapat ziarah kburnya selalu.

“Sepanjang saya dekat sini (Melaka) juga kami menetap di rumah inap yang pemiliknya siapa pun kami tak kenal tetapi ya Allah layanannya macam adik-beradik kami,” tambahnya sambil menyek4 a1r mata.

Terdahulu AstroAWANI melap0rkan pasangan suami isteri dire.man tujuh hari selepas dipercayai mend.era kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun sehingga mninggaI dunia dalam kejadian di Taman Krubong Jaya petang semalam.

Ketua Jabatan Slasatan Jnayah negeri, Asisten Komisioner Mohd Sukri Kaman dilap0rkan berkata Ibu kandung kepada kanak-kanak itu pernah mendapatkan rwatan pakar psik1atri.

Bagaimanapun katanya, wanita itu hanya mendapatkan rawatan biasa dan bukan disahkan sebagai pesak1t mentaI.

Minta doakan semua, harap ada keajaiban – Keluarga angkat mahu tuntut j3nazah Amir

Kuala Lumpur: “Kami sekeluarga mengharapkan keaja1ban dan pertolongan Allah supaya urusan membabitkan adik dipermudahkan,” kata Tuhfah Nazihah Md Tarmidi iaitu kakak angkat kepada kanak-kanak lelaki berumur tujuh tahun yang dilap0rkan mninggaI dunia dipercayai ak2bat dider4, petang kelmarin.

Tuhfah Nazihah, 26, berkata, dia sekeluarga bersyukur kerana dibenarkan membuat pengec4man adik angkatnya di bilik f0rensik Hspital Melaka, kira-kira jam 10 pagi tadi.

Katanya, mereka sekeluarga bagaimanapun hanya dibenarkan masuk ke dalam bilik f0rensik secara bergilir-gilir.

Md Tarmidi(kanan) dan isteri ketika menerima kehadiran Presiden Majlis Gabungan Belia Melaka (MGBM), Mohd Ridhwan Mohd Ali di pekarangan Hospital Melaka di sini, pada Ahad.
Md Tarmidi(kanan) dan isteri ketika menerima kehadiran Presiden Majlis Gabungan Belia Melaka (MGBM), Mohd Ridhwan Mohd Ali di pekarangan Hospital Melaka di sini, pada Ahad.

“Alhamdulillah, dengan budi bicara petugas yang s1mpati dengan kami, mereka memberi kebenaran membuat pengec4man sebelum bed4h slasat dijalankan.

“Kemungkinan jnazah akan dikebvmikan esok dan kami cuba untuk membawa jnazah pulang ke Rawang, Selangor tetapi kalau tlada jalan, kami akur. Jika di Melaka, jnazah adik akan dikebvmikan di kampung neneknya di Asahan, Jasin,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Menurutnya, dia sekeluarga akan mengadakan bacaan Yasin dan solat hajat berjemaah di inap desa tempat mereka menginap sementara menanti urusan bed4h slasat selesai.

“Sejak malam tadi, selepas solat Isyak, kami sekeluarga mengadakan bacaan Yasin dan solat hajat bagi memohon kepada Allah supaya semua urusan dipermudahkan.

“Kami berikht1ar tetapi serahkan segalanya kepada Allah,” katanya.

Terdahulu, seorang kanak-kanak ditemukan mninggaI dunia dalam t0ng air di rumahnya di Taman Krub0ng Jaya, di sini, dengan kesan ceder4 dan Iebam di angg0ta b4dan kira-kira jam 4 petang kelmarin.

Susulan itu, ibu kandung dan bapa tlri mngsa direm4n tujuh hari hingga 5 Februari depan bagi membantu slasatan.

Pasangan berusia 32 dan 38 tahun itu dislasat mengikut Sksyen 302 Kanun Kesksaan.

 

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*