Letih Melampau Tidak Boleh MC, Doktor Luah Kecewa Kemudahan Bilik On Call Untuk Rehat Pun Tiada.

Tiga bulan menjaga pesakit Covid-19 di Hospital Sungai Buloh, Dr Mustafa Kamal berasa kecewa, mengalami keletihan melampau (burnt out) dan akhirnya terpaksa mengambil cuti sebagai langkah menjaga kesihatan mentalnya sendiri.

Doktor berusia 27 tahun itu kemudian berkongsi apa yang dialaminya di media sosial – mengenai permohonan cuti kecemasan (EL) serta cuti sakitnya (MC) yang dipersoalkan ketuanya dengan nada tanpa simpati.

Ketika dihubungi Malaysiakini, Mustafa berkata dia kini kembali bekerja meskipun masih berasa tidak sihat.

“Saya tak pernah ambil MC, ambil EL, atau dikuarantin sepanjang tempoh Covid.

“Ini kali pertama saya ambil EL dan MC, tetapi ketua saya hilang sabar, seolah-olah ini (masalah kesihatan dialaminya) adalah isu biasa,” katanya.

Menurut Mustafa, dia ke unit psiki4tri hospital selepas berasa letih melampau dan mengalami simptom gelisah (anxi3ty) pada setiap kali memulakan syif kerjanya.

“Saya minta dipindahkan ke Maeps (Taman Ekspo Pertanian Malaysia di Serdang yang menjadi pusat kuarantin pesakit Covid-19) atas alasan logistik.

“Saya tinggal di Bukit Jalil dan Maeps terletak 8km dari rumah,” katanya.

Menurut Mustafa kos perjalanan dari rumahnya ke Sungai Buloh bukan murah kerana menelan belanja sehingga RM300 setiap bulan, malah memakan masa.

Katanya setiap perjalanan ke tempat kerja boleh memakan masa sehingga sejam.

Mahu dilayan lebih baik

Setelah mendapatkan rundingan kesihatan, dia menerima ubat preskripsi untuk merawat kegelisahannya dan disyorkan menghantar permohonan untuk berpindah sekali lagi.

Bagaimanapun, katanya, pengalaman berurusan dengan sistem meletakkan dia dalam rasa keadaan kesal dan putus asa.

“Saya tak rasa saya boleh percayakan sistem itu lagi.

“Saya dah buat segala-galanya mengikut saluran, tetapi apa pun saya buat, saya diherdik,” katanya.

Mustafa turut berkongsi tangkap layar perbualannya yang dikatakan berlangsung di antara dia dengan ketuanya, yang memberikan bayangan bahawa dia mungkin tidak sesuai berkhidmat dalam kerja-kerja Covid-19 jika burn out menjadi isu.

Secara keseluruhan, katanya, dia dapat memahami jika ramai lagi doktor yang terperangkap dalam situasi sama, tetapi takut untuk bersuara.

Meskipun begitu, Mustafa menggesa mereka untuk tetap tampil dan bersuara.

“Saya cuma mahu setiap pekerja perkhidmatan kesihatan dilayan dengan baik, sehabis manusiawi yang mungkin,” tegasnya menjawab apa yang menjadi motivasi untuk dia tampil bersuara.

Semalam, seorang doktor dari Hospital Sungai Buloh membangkitkan tentang keadaan bebanan yang ditanggung petugas kesihatan di kemudahan Covid-19 itu, yang digambarkan sebagai sudah melangkaui takat gagal (breaking point).

Covid-19: Pahang doctor recalls experience serving in Sabah, urges Malaysians not to waste the efforts of frontliners | Life | Malay Mail

Antara lain, doktor itu berkata hospital berkenaan kekurangan kemudahan asas seperti tiada bilik syif on-call dan makanan syif on-call, di tengah peningkatan bilangan kes baru pesakit Covid-19.

Di hari ketiga perintah kawalan pergerakan (PKP) kedua, Malaysia mencatatkan kes tertinggi jangkitan harian dengan 4,029 kes positif Covid-19 baru.

Malaysiakini sedang cuba menghubungi Hospital Sungai Buloh untuk mendapatkan maklum balas mengenai hal ini.

sumber : mk

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*