Bayi Di Kedah Positif Covid-19, Dijangkiti Oramg Dewasa Dari Zon Merah.

Penularan wabak maut Covid-19 dilihat semakin meningkat dari hari ke hari. Malah ada beberapa negeri di Malaysia masih dilanjutkan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat kerana jumlah kes positif di negeri tersebut agak tinggi.

Semalam, seorang bayi dilaporkan dijangkiti Covid-19 daripada individu yang pulang dari negeri Zon Merah. Berita itu telah mendapat pelbagai respon dalam kalangan rakyat Malaysia yang rata-ratanya kurang senang dengan sikap segelintir individu yang tidak bertanggungjawab.

 

Bayi dijangkiti Covid-19

Menerusi perkongsian yang dimuatnaik oleh Unit Pendidikan Kesihatan PKD Kota Setar memaklumkan bahawa semalam (28 Disember 2020) terdapat satu kes positif Covid-19 yang melibatkan seorang bayi. Difahamkan, hasil siasatan mendapati bayi berkenaan dijangkiti daripada individu yang baru pulang dari negeri Zon Merah.

Susulan daripada kes itu, pihak Unit Pendidikan Kesihatan PKD Kota Setar menasihati orang ramai supaya lebih berhati-hati dan menjaga pergerakan masing-masing. Selain itu, ibu bapa yang memiliki anak kecil juga diingatkan supaya tidak membawa mereka keluar rumah sekiranya tiada keperluan. Hal ini bertujuan bagi mengelakkan daripada berlakunya perkara yang tidak diingini selain berupaya membantu memutuskan rantaian Covid-19 di negara ini.

‘Sendiri mau ingat la’

Sumber: Unit Pendidikan Kesihatan PKD Kota Setar

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*