Gadis Berang Dapat Mesej Hai Selepas Terima Parcel , Tak Sangka No. Telefon Di Curi Abang Pos Laju.

Apa perasaan kalau korang belek-belek Whatsapp, tiba-tiba ‘ting’ masuk satu notifikasi mesej menyapa ‘Hai’ daripada nombor yang tidak dikenali? Curiga kan, dari manalah individu tu dapat nombor korang.

Begitulah kisah yang dialami oleh gadis ini apabila menerima mesej Whatsapp daripada seseorang yang tidak dikenali selepas menghantar bungkusan di Pos Laju.

Gadis tersebut @dyradyre telah memuat naik sebuah posting di laman sosial Twitter dengan berkongsi pengalamannya mengenai kejadian tersebut.

“Hey,” sapa individu tidak dikenali dalam mesej itu.

Selepas menyoal individu berkenaan, gadis itu mengesyaki individu yang menghantar mesej tersebut adalah ‘abang Pos Laju’ dari pusat Pos Laju yang baru dilawatinya.

Gadis itu mendakwa nombor miliknya telah diambil dari ‘airway bill’ ditulis pada bungkusan yang dihantarnya tanpa kebenaran.

Menurutnya, perkara tersebut melanggar undang-undang Perlindungan Maklumat Peribadi kerana secara terang-terangan individu berkenaan ‘mencuri’ maklumat peribadi dan menceroboh privasinya.

Meninjau ke ruangan komen, rata-rata warganet menasihati gadis itu supaya membuat aduan di saluran yang betul, bukannya di laman sosial.

Malah, ada segelintir warganet turut berkongsi pengalaman sama seperti yang dilalui gadis itu. Bukan itu sahaja, ada juga yang berseloroh mengatakan ‘inilah akibatnya kalau terlalu cantik’.

Menerusi posting terbarunya, gadis itu telah membuat aduan kepada pihak Pos Laju yang sedang menjalankan siasatan terhadap isu berkenaan agar kes seperti itu tidak berulang lagi.

Sumber: Twitter @dyradyre

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*