Sama Seperti Presiden Amerika, Muhyiddin Yassin Tawar Diri Jadi Orang Pertama Terima Vaksin Covid-19

KUALA LUMPUR: Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini menawarkan diri untuk menjadi individu pertama menerima suntikan vaksin COVID-19.

Perdana Menteri berkata, ia bagi meyakinkan rakyat bahawa vaksin COVID-19 diperoleh itu adalah selamat dan berkesan.

Muhyiddin menawarkan diri untuk menjadi individu pertama menerima suntikan vaksin COVID-19.Muhyiddin menawarkan diri untuk menjadi individu pertama menerima suntikan vaksin COVID-19.

“Ini akan diikuti dengan petugas barisan hadapan, sebelum diberikan kepada kumpulan sasar iaitu kumpulan berisiko tinggi seperti warga emas, mereka yang menghidap penyakit tidak berjangkit (NCD) dan penyakit saluran pernafasan kronik,” katanya dalam perutusan khas di sini, hari ini.

Dalam pada itu, Muhyiddin sekali lagi mengajak semua pihak bersama-sama menghayati dan membudayakan norma baharu dalam menjalani kehidupan seharian walaupun selepas menerima bekalan dan suntikan vaksin.

“Kita perlu menyesuaikan diri dengan norma baharu kerana virus ini telah pun berada di dalam komuniti.

“Patuhi SOP (prosedur operasi standard) ditetapkan dan amalkan kebiasaan mencuci tangan menggunakan sabun dengan lebih kerap atau gunakan pencuci tangan (hand sanitizer) jika tiada punca air berdekatan, pakai pelitup muka dengan betul ketika berada di tempat awam dan jaga jarak fizikal dengan orang di sekeliling.

“Insya-Allah, kita mampu menghadapi cabaran ini bersama,” katanya.

 

 

Biden terima suntikan vaksin COVID-19

NEWARK: Presiden yang baru dipilih, Joe Biden, menerima suntikan vaksin COVID-19 di Hospital Christiana di Newark, Delaware, semalam yang disiarkan secara langsung di televisyen.

Langkah itu adalah antara kempen untuk meningkatkan keyakinan warga Amerika Syarikat (AS) untuk menerima suntikan vaksin itu.

Biden, 78, menerima suntikan vaksin Pfizer bersama isterinya, Jill yang disuntik lebih awal.

Biden berusaha meyakinkan warga AS supaya tidak perlu risau untuk menerima suntikan vaksin namun pada masa sama meminta rakyat terus memakai pelitup muka dan mematuhi nasihat pakar.

“Perlu dinyatakan ini adalah permulaan, ia akan memakan masa. Pada ketika ini saya harap orang ramai akan mengikuti nasihat pakar, termasuk keperluan menggunakan pelitup muka,” katanya.

Pasangan itu menjadi figura politik berprofil tinggi terbaharu yang menyertai ‘gelombang’ pertama program vaksinasi bertujuan menghentikan penyebaran COVID-19 yang meragut hampir 318,000 nyawa di negar aitu.

sumber : bharian

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*