Guna Ilmu Pengasih Untuk Jerat Mangsa, Ini Komen Polis ..

Nama Da’i Syed terus menjadi trending sejak beberapa hari yang lalu. Dan pada hari ini pendakwah bebas berusia 21 tahun ini dilaporkan direm4n bagi membantu si1asatan kes rgol. Memang sukar untuk kita menerima hakikat bahawa seorang selebriti bergelar pendakwah melakukan perbuatan ji1jik tersebut.

Terdahulu, Da’i Syed telahpun membuat lap0ran polis terhadap tud-uhan p4lsu terhadap dirinya itu, namun ia masih dalam s1iasatan dan dia belum disabitkan bersalah.

Kepada yang tidak mengenali pendakwah muda ini, Da’i Syed bukan sahaja terkenal di Malaysia tapi pernah popular di Indonesia dengan nama Syed Iqmal

Kuala Lumpur: Enam lap0ran p0lis diterima setakat ini ke atas atas pendakwah selebriti yang dit4han polis berhubung si4satan kes dakwaan mer0gol seorang gadis di Shah Alam minggu lalu.

Ketua Jabatan Si4satan J3nayah Selangor Datuk Fadzil Ahmat berkata, tempoh r3man suspek akan tamat esok namun disebabkan beberapa laporan polis yang baru diterima hari ini perintah r3man akan dipohon bagi membantu si4satan.

6 lap0ran Sehingga 30 Novmber 2020

Menurutnya, sehingga kini enam laporan polis diterima iaitu lima di daerah Shah Alam dan satu di daerah Petaling Jaya.

“Siasatan dijalankan mengikut Seksyen 376 Kanun Kes3ksaan (mer0gol), Seksyen 354 Kanun Kes3ksaan (menc4bul), Seksyen 377C Kanun Kes3ksaan (melakukan s3ks luar t4bii) dan Seksyen 323 Kanun Kes3ksaan (menc3derakan).

“Polis menyeru sekiranya ada m4ngsa m4ngsa lain agar jangan bimbang untuk tampil membuat laporan polis,” katanya.

Pendakwah selebriti terbabit sebelum ini ditahan polis bagi membantu si4satan kes dakwaan mer0gol seorang gadis, tahun lalu.

Suspek ditahan kira-kira 11 malam Khamis lalu, selepas tampil memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam.

Berdasarkan laporan mangsa berusia berusia 23 tahun itu, dia mendakwa diperk0sa suspek yang mendakwa mahu membantu merawat g4ngguan em0si dialami pada September tahun lalu.

Difahamkan suspek pernah menyertai sebuah rancangan realiti keagamaan pada 2016 sebelum popular sebagai penyanyi dan pelakon

Terkini: 5 lagi lap0ran p0olis terhadap pendakwah selebriti

Shah Alam: Polis Selangor menerima kira-kira lima lagi laporan polis terhadap pendakwah selebriti yang dit4han baru-baru ini.

Ketua Polis Selangor, Datuk Noor Azam Jamaludin berkata, semua laporan itu diterima di dua daerah iaitu Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam dan juga IPD Petaling Jaya dan siasatan masih berjalan.

“Jumlah laporan terkini kira-kira empat hingga lima, jadi kita menyeru pada mngsa-mngsa agar tampil ke hadapan sekiranya mereka mangsa kepada pendakwah ini,” katanya selepas menerima sumbangan pelitup muka dan cecair pemb4smi k-uman daripada bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun selaku Pengerusi Bebas dan Bukan Eksekutif Inix Technologies Holdings Bhd di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor, di sini hari ini.

Boleh menenangkan, buat mgsa tertarik

Noor Azam berkata, berdasarkan sias4tan awal, kebanyakan mngsa berusia 21 hingga 25 tahun dan pihaknya tidak menolak kemungkinan mngsa mudah tertarik dengan cara pendakwah terbabit meyakinkan mereka.

“Apabila dia menggambarkan diri dia sebagai pendakwah yang boleh men3nangkan dan meyakinkan mngsa terutamanya bercakap lebih menjurus kepada keagamaan, ini menjadi tarikan kepada mngsa.

Berhubung dakwaan pendakwah terbabit menggunakan ilmu pengasih katanya, setakat ini pihaknya tiada maklumat mengenainya.

Beliau berkata, semua lap0ran yang dibuat mngsa akan disiasat dan dikumpulkan dari pelbagai sudut, termasuk bagaimana perkenalan mereka juga medium apa yang digunakan.

“Kalau si4satan lengkap, kita akan ambil tindakan. Kita akan kemukakan kepada Timbalan Pendakwa Raya dengan fakta-fakta dan bukti. Sama ada boleh dakwa atau tidak, keputusan itu terpulang kepada pihak pendakwaan,” katanya.

Ketika ditanya mengapa kebanyakan mngsa mengambil masa lama untuk membuat lap0ran polis, katanya, berkemungkinan mngsa m4lu kerana ia membabitkan m4ruah diri.

“Kadang-kadang mngsa m4alu, kita tidak boleh s4lahkan mngsa sebab ini melibatkan m4ruah tetapi apabila seorang keluar, mesti dua tiga orang angsa akan keluar lagi.

“Jadi saya meny3ru, yang pernah jadi mngsa datanglah ke balai dan buat laporan polis, kita akan ambil tindakan, tidak perlu t4kut,” katanya.

sumber

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*