Anggota Pasukan Gerakan AM Mavt Di Temb4k Di Sempadan Thailand. Ini Puncanya..

HARI ini negara digemparkan dengan kejadian serang4n bersenjat4 melibatkan Pasukan Gerakan Am (PGA) yang sedang bertugas.

Kejadian yang berlaku awal pagi tadi turut meragut ny4wa seorang anggota PGA .
Ini lapan perkara berkenaan kejadian itu;

1. Seorang anggota Pasukan Gerakan Am (PGA), Koperal Baharuddin Ramli, 54, yang bertugas di pos sempadan Malaysia-Thailand, Padang Besar, mavt akibat ditemb4k, 3.10 pagi tadi.

2. Koperal Baharuddin sedang bertugas bersama seorang lagi anggota PGA, Koperal Norihan A/L Tari, 39, yang mengalami keced3raan p4rah.

3. May4t Koperal Baharuddin dibawa ke Hospital Tuanku Fauziah (HTF) di Kangar dan Koperal Norihan yang ced3ra sedang dirawat di hospital sama dengan keadaannya dilaporkan krit1kal.
4. Komander PGA Briged Utara, Senior Asisten Komisioner Abdul Ghani Mohamad Ji yang dihubungi, mengesahkan kejadian dan memaklumkan akan memberi maklumat lanjut selepas selepas siasatan.

5. Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador mengesahkan kejadian berkenaan dan sedang dalam perjalanan ke Perlis untuk meninjau keadaan anggota PGA terbabit.

6. Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, siasatan awal mendapati kejadian ini bermula apabila dua anggota PGA sedang melakukan tugasan risikan di kawasan kejadian diser4ng oleh dua kumpulan, disyaki terdiri daripada warga tempatan dan warga asing yang sedang menjalankan aktiviti jenay4h penyelvdupan di sempadan.

7. Enam daripada 13 individu disyaki terbabit dalam ser4ngan bersenjat4 api itu sudah ditahan pihak berkuasa. Ketua Polis Perlis, Datuk Surina Saad berkata, dua daripada lelaki terbabit ditahan oleh pasukan keselamatan Malaysia, manakala empat lagi ditahan pihak berkuasa Thailand.
Katanya juga, usaha memburu baki tujuh lagi anggota kumpulan penyer4ng itu sedang dijalankan oleh pihak berkuasa kedua-dua negara.

8. Ketua Polis Kedah Datuk Hasanuddin Hassan berkata, sejurus selepas menjalani proses bed4h siasat di Jabatan Forensik Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Arwah Koperal Baharudin Ramli, 54, akan dibawa untuk disemadikan di kampungnya di Bahau, Negeri Sembilan.

Katanya, kawalan sempadan Malaysia-Thailand termasuk laluan darat dan laut di negeri ini juga akan dipertingkatkan untuk mengelak daripada insiden seperti ini berulang.

Ia adalah kejadian kedua membabitkan temb4kan di sempadan yang mana kejadian sebelum ini berlaku di sempadan Malaysia-Thailand di Bukit Kayu Hitam.

sumber : sinarharian

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*