Pegawai Imigresen Pangkat Rendah Tapi Mampu Pakai Kereta Mewah, Simpanan Ratusan Ribu Akhirnya Kantoi..

Putrajaya: Hadiahkan k0leksi kereta mewah kepada segelintlr kakltangan Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) yang terbabit dengan slndiket penyalahgunaan pengesahan cop keluar dan masuk di pintu utama negara.

Ini dibvktikan apabila pihak Suruhanjaya Pencgahan Rasvah Malaysia (SPRM) menerusi 0perasi Ops Selat bertlndak mermpas 21 kenderaan mewah pelbagai model miliki kakitangan JIM yang dlberkas sejak Isnin lalu.

Antara model kereta dirampas membabitkan Nissan Skyline R35, Subaru, Toyota Alphard, Hyundai Starex, Honda Accord, Mitsubishi Lancer dan pelbagai kenderaan imp0rt lain.

Sumber berkata, semua 21 kenderaan mewah bernilai jvtaan ringgit itu kini dislta di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya untuk siasatan lanjut.

“Turut disilta 4 motosikal berkuasa tinggi milik kakitangan JIM ditahann reman terbablt.

“Slasatan susulan dilakukan SPRM turut menemui wang tunai berjumlah 132,000 selain turut menylta wang di dalam akaun bank milik kakitangan JIM berjumlah 616,499,” katanya.

Menurutnya, SPRM amat serlus dalam memb0ngkar keglatan rasvah susulan penahanan 27 anggota JIM, 14 ejen pekerja asing dan lima orang awam.

“Siasatan mendapati ejen atau orang tengah ini menggunakan wang dan kenderaan mewah untuk membeli hati kakitangan terbabit bagi memudahkan urusan keluar masuk pekerja warga asing bermsalah dari negara ini sejak 2017,” katanya.

Sumber berkata, slasatan SPRM menerusi 0perasi khas mendapati sindlket ejen warga asing ini sudah membelanjakan 14.5 jvta untuk menyog0k pegawai SPRM sejak 4 tahun lalu.

“Ini dibuktikan apabila ada antara kakitangan JIM berpangkat rendah ditahann memiliki wang simpanan dalam jumlah tidak masuk akal serta kenderaan mewah.

Bagi mengabvri pihak berkuasa, individu dikenal pasti sebagai orang tengah atau ejen kegiatan harm ini mendaftarkan kenderaan mewah menggunakan nama individu lain.

“Ini jelas melangkaui pendapatan individu terbabit yang hanya menduduki Gred KP19,” kata sumber itu kepada Harian Metro.

Mengikut laman web rasmi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), gaji minima gred KP19 bagi klasifikasl perkhidmatan keselamatan dan pertahanan awam adalah 1,360 dan makslmum 4,052 tidak termasuk bayaran elaun.
“Malah, slasatan turut menjurus kepada kehidupan mewah dikecapi termasuk kerap melanc0ng ke luar negara,” katanya.

Menurutnya, SPRM kini meneruskan usaha membvru dua lelaki yang dikehendakl bagi membantu slasatan kess rasvah berkenaan dapat dikesan.

“Sehingga kini (semalam), lelaki terbabit Yuen Hon Loong, 49, dan Teo Hun Siang, 36, masih gagal ditemui,” katanya.

Menerusi Op Selat, SPRM berjaya membrkas 46 individu pada Isnin lalu.

Melalui laporan Harian Metro bermula Rabu lalu, kakitangan JIM itu dis0gok susulan banyak permintaan daripada majlkan untuk melanjutkan temp0h izln berada di negara ini dan permintaan pekerja aslng atau milgran untuk pulang ke negara asal mereka.

Reaksi Orang Ramai

Allahuakbar… saktnya hati baca. Tahniah sprm. Patutlah berspah warga aslng kt negara kita. Kalau di luar negara imlgresen punya lah strlct. Soal slasat kita mcm kita ni berslah utk msuk ke negara diorg. Tp di negara sendiri.. senang ja dpt masuk sbb ada pengkhnat mcm ni. Satu lg sprm tolong lah jenguk2 sama kt pejabat tanah tu.. kot2 ada jenis yg mcm ni jgk. Pegawai biasa tp rumah/kereta mengalahkan YB.

Gaji biasa biasa….aset..luar biasa.. dgn hanya satu panggilan …semua boleh dpt….pastu tunjuk bangga dgn aset sana sini….macam org lain xda 0tak nk pk…darimana ko dapat.

Sudah lama benda ni berlaku sudah jadi drah daglng.alhamdulillah Allah sayang kamu sebab tu Allah jadikan macam ni supaya sempat bertavbat dan m0hon maaf kepada rakyat Malaysia.

 

Sumber : HMetro

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*