Masak Tak Sedap, Menantu Yang Sedang Mengandung Di Pukvl Bapa Mertua Hingga Pecah Tengkor4k Kep4la.

Selepas berkahwin sebaiknya tinggallah di rumah sendiri atau rumah sewa. Sekurangnya bvruk dan baik antara kita dan pasangan hanya kita yang menelannya, bukan dilihat oleh keluarga mentua.
Kalau suami isteri belajar memahami, bertoleransi kita akan dapat mengenal pasangan dengan lebih rapat. Tapi kalau lepas kahwin dan pilih tinggal dengan mak ayah atau keluarga mentua, sampai bila pun kita tak akan dapat berdikari dan membuat kepvtusan sendiri.

Dalam satu kes di Vietnam, seorang menantu yang usianya masih agak muda menjadi mngsa pukvlan ayah mentua kerana masakannya tidak sedap.
Akibatnya, dia dipvkul oleh ayah mentua hingga pcah tengk0rak kepala. Apa yang menyedihkan, dia sedang mengandvng anak ketiga.

Bukan saja dirinya jadi mngsa tapi dua orang anak yang masih kecil juga menjadi mngsa amarah atuk yang mana seorang darinya alami kertakan tvlang aklbat diblasah.

Selepas melakukan kekjaman itu kepada menantunya, mentuanya melarlkan diri dari rumah.

Bagaimana pun polis sudah menngkapnya kerana perlakvan jnayahnya itu.

Inilah satu kebvrukan tinggal dengan mentua sedangkan bukan tanggungjawab menantu pun untuk sediakan makan minum pak mentuanya.

Kenapa Islam tak galakkan tinggal sebumbung?

Dalam satu perkongsian dibuat di laman web rasmi Pejabat Mufti Wilayah Kuala Lumpur, pertanyaan seorang isteri tentang tinggal di rumah mentua kerana suaminya anak lelaki tunggal memberikan jawapan kenapa pasangan suami isteri tidak digalakkan tinggal bersama keluarga mentua sebaliknya harus mencari rumah lain.

Jelas Mufti, sepatutnya, apabila pasangan sudah berkahwin dan mempunyai kemampuan untuk hidup bersama selain daripada ibu bapa dan keluarga, maka inilah yang terbaiknya. Ini kerana dengan hanya berpasangan, hak privasi dan membina kehidupan dengan lebih selesa akan terwujud.

Tambahan pula, tanpa campvr tangan mana-mana pihak.
Antara makna kemampuan itu adalah mampu menyediakan tempat tinggal khusus bagi isteri seperti mana yang difirmankan oleh Allah SWT:
أَسْكِنُوهُنَّ مِنْ حَيْثُ سَكَنتُم مِّن وُجْدِكُمْ وَلَا تُضَارُّوهُنَّ لِتُضَيِّقُوا عَلَيْهِنَّ

Maksudnya: Tempatkanlah isteri-isteri (yang menjalani idahnya) itu di tempat kediaman kamu sesuai dengan kemampuan kamu; dan janganlah kamu adakan sesuatu yang menyaklti mereka (di tempat tinggal itu) dengan tujuan hendak menyvsahkan kedudukan mereka (supaya mereka keluar meninggalkan tempat itu). (Surah al-Talaq: 6)

Pepatah Melayu menyebut: “Biar banyak rumah daripada banyak orang dalam rumah,” dengan maksud dengan ramainya anggota dalam sebuah rumah, maka ragam dan juga perangal akan berbeza yang boleh membawa kepada pertellngkahan jika tidak ditangani dengan sebaiknya.

Oleh kerana ibu sudah ada anaknya yang menjaganya, maka tidak lagi menjadi masalah untuk anak yang lain keluar daripada rumah tersebut. Yang penting, sentiasa memberi perhatilan dan kecaknaan sama ada dari segi nafkah atau kasih sayang melalui ziarah serta hadiah dan juga nafkah.

Bahkan dengan cara ini, perasaan kasih sayang dan penghormatan akan jadi lebih tinggi berbanding tinggal sebumbung di rumah.

Suami sewajarnya memahami hak isteri untuk ditempatkan, yang munasabah dengan status keisterian agar peranan masing-masing dapat dijelmakan dengan lebih baik dan jelas. Ini akan menatljahkan bahtera rumahtangga lebih bahagia.

Jadi mana-mana yang memilih untuk tinggal dengan ibu bapa atau mentua selepas kahwin terutama yang menlkah pada usia muda, fahamilah erti perkahwlnan yang sebenarnya.

Kahwin bukan untuk keser0nokan atau hubungan intlm semata tapi ia lebih kepada memikul amanah dan menjadi imam dan khalifah kepada keluarga yang baru dibina ini
 

Sumber : Remaja

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*