Hina Kemalvan Bau Ikan Masin, Ray Utami Insaf Selepas Kemurungan & Hampir Bvnvh Diri Dalam Penjara

Penyanyi dan YouTuber Indonesia, Rey Utami yang baru keluar dari penj4ra kerana menghin4 dan menc4larkan m4ruah pelakon Fairuz A Rafiq berb4u ikan masin bercerita mengenai perasaannya pertama kali disumb4t ke penj4ra.

Rey Utami mengaku mengalami kemvrungan ter-uk sewaktu fasa awal di penj3ra sehingga mahu membvnuh diri.

“Awal awal masuk saya kemurvngan dan tak terima kerana perlu menjalani hukvman di penj4ra.

“Pernah di suatu ketika saya ingin minum cecair peluntur lantai untuk meng4khiri hidvp,” katanya seperti diberitakan oleh media Indonesia.

Namun hasrat tersebut dim4atikan selepas dia mengingatkan diri bahawa sebagai seorang Muslim yang beriman, membvnuh diri tidak akan dapat menyelesaikan mas4lah.

“Jadi saya muhasabah diri. Saya ingatkan diri sebagai Muslim apapun ujian yang melanda jangan pernah putus asa. Jangan pernah sa4lahkan orang lain kerana semua yang terjadi atas kehendak Allah,” katanya.

Menurut Rey yang dipenj4rakan selama satu tahun empat bulan, dia pasti dirinya bukan satu satunya manusia yang berbuat kesal4han dan mempunyai masa silam yang k3lam.

Walaupun kej4dian kes mengh-ina kem4luan Fairuz berb4u ikan masin di saluran YouTubenya yang dilakukan bersama bekas suami pelakon itu, Galih Ginanjar dan suaminya, Pablo Benua memberi kes4n yang cukup mendalam buatnya, namun Rey kini sudah menerima dengan lapang dada.

“Saya percaya setiap orang punya masa lalu dan pernah berbuat s4lah. Cuma kejadi4n yang dialami berbeza beza.

“Jadi saya bukannya satu satu manusia yang merasakan hal atau mengalami sitvasi bvruk di kehidupan. Apapun saya tetap akan kembali kepada Allah,” kata Rey.

Malah sepanjang berada di dalam penj4ra, Rey Utami mengaku banyak mendekatkan diri dengan Allah sehingga akhirnya memutuskan berhijab saat masih menjalani hukvman.

Saat ini hanya Rey Utami yang dibebaskan, sementara Galih dan Pablo Benua masih berada di dalam penj4ra.

Instagram: @reyutami

Berikut merupakan fakta-fakta kes yang digelar ‘Trio Ikan Masin”:

1. Pada awal tahun 2020, dunia hiburan nusantara menjadi bualan ha4ngat dengan kes fitn4h sebagai ‘Trio Ikan Masin’ yang melibatkan Rey Utama, Benua Pablo, dan Galih Ginanjar. Mereka bertiga dihbkum kerana mencem4rkan nama b4ik pelakon Fairuz A Rafiq menerusi saluran YouTube.

2. Fairuz merupakan bekas isteri kepada aktor Galih Ginanjar. Kes bermula selepas Galih dikatakan telah membbrukkan nama baik Fairuz dan didakwa menceritakan hal perib4di secara terbuka dengan menceritakan a-ibnya ketika mereka masih bergelar suami isteri menerusi sebuah program talkshow yang disiarkan di laman YouTube.

3. Lebih membvrukkan keadaan, Galih meng3ibkan Fairuz dan mendakwa kem3luan bek3s isterinya berb3u seperti ikan masin!

4. Bukan hanya Galih, mahkamah turut menj3tuhkan hvkuman penj4ra setahun empat bulan dan setahun lapan bulan kepada dua YouTuber, Rey Tami dan Pablo Benua kerana menghi-na, menc4lar m4ruah Fairuz hingga mengalami tek4nan em0si.

5. Sewaktu perbicaraan kes kem4luan berbau ikan masin awal Februari lalu, Fairuz mengalami tek4anan em0si dan ketika prosiding perbicaraan berlangsung sekitar sejam, pelakon wanita itu diberikan rehat selama 15 minit kerana keadaannya yang terlalu lem4ah dan tidak berdaya.

6. Lebih huru-hara ketika Fairuz dibawa keluar dari bilik perbicaraan, pelakon itu tiba-tiba pengs4n sambil dip4pah oleh ahli keluarganya ke ruang rehat.

7. Walaupun Rey dibebaskan namun Benua dan Galih masih dipenj4arakan kerana hvkuman mereka lebih lama berbanding Rey.

Sekadar info, Rey merupakan vokalis kedua dalam single band Dadali yang berjudul Di Saat Aku Mencintaimu.

Foto: Kompas/Tribunenews

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*