“Dalam kereta bertiga, jalan rapat tapi bila solat kena jarak 1 meter”- Zul Yahya Pertikai SOP Solat Jemaah.

 

Hantaran Instagram pelakon era 1990-an, Zul Yahya yang memaparkan rakaman sembahyang berjemaah yang dilihat tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) baru-baru ini mengundang pelbagai reaksi.

Rakaman video berdurasi enam saat itu memaparkan beberapa individu dipercayai sedang bersembahyan jemaah dalam jarak dekat di sebuah surau.

Untuk rekod, SOP yang ditetapkan ketika sembahyang jemaah adalah jarak fizikal satu meter antara jemaah.

“Alhamdulillah. Kami masih rapatkan saf, masih lagi terasa nikmat.

Apa Yang Takut Sangat?" - Zul Yahya Seru Solat Jemaah Di Masjid Ikut 'Norma Lama' - Gosip Tempatan - Gosip - Forum - CARI Infonet

“Masya-Allah banyaknya komen, yang komen negatif tu baca apa yang ditulis pada belakang baju tu,” tulisnya di hantaran itu, merujuk baju belakang seorang jemaah yang berbunyi “sangka baik, hati jadi baik.”

Ketika berita ini ditulis, hantaran tersebut yang dimuat naik dua hari lalu telah mendapat lebih 70,000 tontonan dan lebih 600 komen.

Zul Yahya ketika dihubungi Malaysiakini enggan mengulas berkenaan perkara tersebut.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zul Yahya (@zulyahya70)

Bagaimanapun, tidak lama selepas itu, dia memuat naik satu video di Instagramnya yang memberi penjelasan tentang video tersebut selain beberapa soalan berkenaan SOP mengekang penularan Covid-19.

“Saya nak bertanya kepada agamawan, cerdik pandai, pakar ilmu.

“Hari ini kereta boleh naik tak lebih daripada tiga orang. Jadi mereka pergi maka dan selepas itu, mereka berjalan bersama-sama menuju ke kereta, kadang-kadang kita lihat yang berjalan ini cukup rapat. Masuk dalam kereta rapat-rapat.

“Kemudian mereka pergi ke masjid untuk menunaikan solat. Sampai ke masjid, mereka ambil suhu badan, tulis butiran nama, kemudian mereka betiga solat, tetapi solat mereka terpaksa dijarakkan satu meter.

“Jadi benda itu jadi macam peliklah. Kenapa kena ada cara baru pula hendak solat?” soalnya.

Bagaimanapun beberapa pengguna membangkitkan perbezaan dua keadaan itu, di mana kedudukan pada saf mungkin bersebelahan dengan individu lain, berbanding peraturan tiga individu dalam kereta yang perlu tinggal di rumah yang sama.

Berdasarkan SOP, pengurusan masjid hendaklah membuat penandaan jarak antara jemaah sekurang-kurangnya satu meter, selain pemakaian pelitup muka.

Bagaimanapun, jumlah jemaah adalah berbeza-beza mengikut negeri dan zon dalam negeri.

Komen netizen


sumber : MK

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*