Di Katakan Jual Mee Kari Babi , Pihak Old Town Coffee Tampil Dengan Kenyataan.

SHAH ALAM – Tular di laman sosial satu rakaman video oleh netizen dimana sebuah restoran terkenal disini menyajikan makanan mee kari yang mengandungi bahan mentah daging yang dlsyaki daging babl.

Susulan daripada video tular berkenaan, pada 13 November 2020 sepasukan anggota penguat kuasa KPDNHEP Selangor seramai 5 anggota telah menjalankan pemeriksaan lanjut di premis makanan berkenaan yang terletak Subang Jaya Selangor.

Pengarah KPDNHEP Negeri Selangor, Tuan Muhamad Zikril Azan Bin Abdullah memaklumkan, hasil daripada pemerlksaan mendapati premis berkenaan mempunyai sijil halal JAKIM yang masih didalam tempoh sah sehingga 30 November 2020.

Menurut pengurus restoran terbabit, premis beliau mempunyai 3 orang pekerja warga Mynamar yang bertugas sebagai tukang masak di restoran berkenaan.

Pemeriksaan lanjut anggota ke bahagian dapur restoran telah menemukan bahan mentah yang digunakan untuk menyediakan menu mee kari kepada pelanggan.

Bahan mentah utama iaitu daging yang dlsyaki daging ayam dislta bagi tujuan ujian makmal dan keterangan oleh pakar. Turut disita semasa pemeriksaan adalah Sijil Halal JAKIM dan dokumen penghantaran bahan mentah oleh pembekal.

Pengurus premis memaklvmkan bekalan bahan mentah dipesan oleh pihak ibu pejabat syarikat restoran terbabit.

​Kess akan disiasat dibawah keslahan Perlntah 3(1)(a) Perlntah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu apabila suatu makanan atau barang-barang diperihalkan sebagai halal atau diperihalkan dengan apa-apa ungkapan lain untuk menunjukkan makanan atau barang-barang itu boleh dimakan atau digunakan oleh orang Islam, ungkapan tersebut bererti makanan atau barang-barang itu bukanlah dan tidaklah terdiri daripada atau mengandungi apa-apa bahagian atau benda daripada blatang yang dilrang oleh Hukum Syarak bagi orang Islam untuk memakannya atau yang tidak disembellh mengikut Hukum Syarak.

Dan jika disabitkan dengan keslahan, ianya boleh didenda seperti dibawah Perlntah 5 Perlntah Perihal Dagangan 2011.

Pengarah KPDNHEP Negeri Selangor menegaskan disini bahawa pihak KPDNHEP Selangor akan meneruskan pemantavan dan pemeriksaan bagi memastikan mana-mana pemegang sijil halal JAKIM senantiasa mematuhi peraturan yang ditetapkan serta senantiasa menekankan aspek kesuclan dan kebersihan bagi menjamin kemaslahatan pengguna Muslim di negara ini.

Pemeriksaan yang sama turut dijalankan oleh pejabat KPDNHEP Cawangan Sepang, pejabat KPDNHEP Cawangan Kajang dan pejabat KPDNHEP Cawangan Gombak melibatkan seramai 15 anggota terhadap cawangan restoran berkenaan.

Pihak OldTown Tampil Jelaskan


OLDTOWN White Coffee men0lak semua khabar angin atau dkwaan bahawa produk-produk kami mengandungi bahan babl. Kami juga ingin menekankan bahawa semua cawangan OLDTOWN White Coffee di Malaysia memegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM) sejak tahun 2010.

Sila rujuk kenyataan oleh pihak JAKIM untuk penjelasan yang mengesahkan bahawa dkwaan tersebut adalah tidak benar

Untuk maklumat lanjut mengenai pensijilan halal cawangan-cawangan kami, sila rujuk Portal Rasmi Halal Malaysia.

Kami menggesa dan memohon bantvan para netizen supaya hentikan penyebaran sebarang maklumat palsv. Terima kasih.

 

Jakim Turut Tampil


Sumber : KPDHNEP/OLDTOWN/JAKIM

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*