Perlawanan Bola Sepak Tidak Di Benarkan, Ramai Gesa Batalkan Anugerah Bintang Popular. Ini Ulasan Ismail Sabri..

 

Sebarang acara langsung yang membabitkan industri kreatlf tidak termasuk dalam aktlviti larangann di bawah SOP Perlntah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang dikeluarkan oleh Majlis Kselamatan Negara pada Mei lalu, kata Menteri Kanan (Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob.

Ini termasuk penganjuran acara Anugerah Bintang Popular Bintang Harian (ABPBH) yang dijadualkan berlangsung esok.

Ismail mengulas soalan media mengenai gesaan orang ramai supaya kerajaan membatallkan ABPBH kerana bimbang SOP tidak dipatuhl.

Beliau berkata, semua yang terbabit perlu mematuhi SOP yang ditetapkan, iaitu acara berkenaan tiada pen0nton dan tidak membabitkan tenaga kerja aslng, selain mereka yang terbabit perlu memakai pelitup muka dan jumlah kru digunakan pula adalah minimvm.

Tegasnya, majlis anugerah itu juga dipantau oleh wakil dari Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

“Jika berlaku perlnggaran (SOP), penganjvr akan dikenakan tlndakan,” katanya dalam sidang media, di sini hari ini.

Dalam masa yang sama sebelum itu menteri ismail sabri turut memberitahu mengenai penganjuran bola sepak yang dilarangg sepanjang PKPB.

Pak Long teliti pelbagai komen yang diutarakan warganet berkenaan penganjuran bola sepak

Pak Long faham kemarahann beberapa penyokong bola sepak yang merasakan ketidakadllan kerana perlawanan bola sepak adalah dllarang sepanjang PKPB.

Izinkan Pak Long menerangkan sedikit mengapa perlawanan bola sepak tidak boleh dilaksanakan agar tidak timbvl salahh faham berpanjangan mengenai perkara ini.

Dalam perlawanan bola sepak, penjrakan s0sial adalah mvstahil malah berlaku pertembvngan dan bersentvhan di atas padang lebih-lebih lagi dalam keadaan berpelvh.

Semestinya perlawanan bola sepak melibatkan beberapa negeri dan akan melibatkan pergerakan rentas negeri.

Di dalam bilik persalinan juga svkar di kawal SOP dan begitu juga sewaktu ke tempat perlawanan dengan bas. Pastinya persentvhan akan berlaku.

Banyak bhayanya kepada pemain bola sepak itu sendiri dan juga krew-krew yang terlibat dalam perlawanan bola sepak.

Perlawanan bola sepak ini bukan lah dibatalkan terus tetapi ditanggvhkan sehingga tamat PKPB.

Bukan lah Pak Long hendak melrang sebarang aktiviti svkan. Tidak. Pak Long faham ramai rakyat Malaysia meminati sukan dan menjadikan sukan bola sepak sebagai pilihan tontonan utama. Pak Long sendiri pun penyokong Pahang FA dan kekalsetia menyokong Chelsea FC.

Tetapi keputusan ini diambil bagi mengambil kira pelbagai aspek yang jelas untuk kebaikan bersama.

Lagipun rakyat sudah dimaklumkan dalam PKPB, pertandingan berpasukan tidak dibenarkan. Sukan SUKMA juga dibatallkan secara sukarela.

Fikirkan juga keslamatan dan nywa pemain-pemain bola sepak kita.

Menerusi ruangan komen dapat dilihat kebanyakan netizenn membanjiri respon yang sama agar ABP juga perlu turut dibatallkan.

 

Antara Komen Netizenn


Sumber : FBIsmailSabri/OM

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*