Aksi Budak Bawa Motor Ex5 Siap “wheelie” Dapat Notis Perhatian Dari JPJ.

Alor Setar: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kedah mengenal pasti pemilik motosikal yang ditunggangi kanak-kanak lelaki di negeri ini yang tular di laman sosial sejak semalam.

Video berdurasi 18 saat itu menunjukkan gelagat kanak-kanak bersaiz kecil menunggang Honda EX5 dan ditegur seorang pemandu kenderaan di simpang Kampung Paya Cegar, Jitra.

Kanak-kanak dipercayai berusia 12 tahun itu turut didakwa cuba mengangkat tayar motosikal dan gelagatnya dirakam orang awam sebelum tersebar di media sosial.

Pengarah JPJ Kedah, Ismasuhaimi Shariff berkata, pihaknya sudah menyemak video berkenaan dan berjaya mengenal pasti pemilik motosikal yang ditunggangi kanak-kanak lelaki berkenaan.

Beliau berkata, berdasarkan video berkenaan, kejadian dipercayai berlaku di Kampung Paya Cegar di Jitra.

“Kita akan memberi Notis 114 kepada pemilik motosikal itu supaya hadir ke pejabat JPJ untuk memberi keterangan.

“Namun, kita akan dapatkan dulu maklumat lanjut dan melakukan soal siasat sebelum tindakan diambil,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Ismasuhaimi berkata, pihaknya mendapati kesalahan kanak-kanak itu ialah tiada lesen memandu B2 selain tidak memakai topi keledar.

Katanya, tindakan kanak-kanak itu juga boleh meng4ncam keselamatan pengguna jalan raya lain sekiranya berlaku kemalangan.

“Justeru, saya menasihatkan ibu bapa atau penjaga supaya mengawasi anak masing-masing supaya tidak menunggang motosikal terutama ketika Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ini,” katanya

Dalam pada itu, rata-rata netizan mengingatkan ibu bapa untuk terus memantau kegiatan anak-anak

” Cuti sekolah tahun ni awal sangat. Bebudak pun tak tahu nak buat apa. Ada ada je hiburan bebudak sekarang. Hujung video tu marah kot. Buat mak ayah jaga anak anak musim pkp ni. Nyawa mereka tiada ganti #jagaanakkita” – tulis Pu Amin di laman Ig beliau

sumber : metro

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*