Pengumuman Penting Baki Penduduk Kawasan PKPB / PKPD Sempena Cuti Deepavali

Pergerakan merentas mukim, daerah dan negeri daripada kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan PKP Diperketatkan (PKPD) bagi tujuan balik kampung tidak dibenarkan pada perayaan Deepavali minggu hadapan.

Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan itu diputuskan hari ini menerusi sidang khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) berkaitan perayaan itu.

“Sidang khas hari ini mendengar pembentangan daripada MKN mengenai prosedur operasi standard (SOP) sambutan perayaan Deepavali dan upacara sembahyang yang akan dirayakan oleh penganut agama Hindu tidak lama lagi.

“Sehubungan itu, sidang khas hari ini bersetuju untuk membenarkan penganut Hindu mengikuti sesi upacara sembahyang pada hari pertama sahaja di kawasan-kawasan yang dilaksanakan PKPP dan PKPB dengan SOP ketat yang telah ditetapkan.

“Bbagaimanapun, pergerakan merentas mukim, daerah dan negeri daripada kawasan PKPB dan PKPD bagi tujuan balik kampung adalah tidak dibenarkan,” katanya pada sidang akhbar yang disiarkan secara langsung di laman Facebook hari ini.

 

 

 

Kuala Lumpur: Kes baharu Covid-19 di Malaysia hari ini kekal empat angka buat hari ketiga berturut-turut apabila mencatatkan 1,009 kes, sekali gus menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 36,434 kes.

 

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, daripada 1,009 kes baharu itu, sembilan kes membabitkan kes import iaitu dua kes dari India dan masing-masing satu kes dari Kazakhstan, Indonesia, Korea Selatan, Nigeria, Afrika Selatan, Mexico dan Kemboja.

Beliau berkata, daripada 1,000 kes penularan di dalam negara, empat kes adalah pengunjung pulang dari Sabah menjadikan jumlah kes dilaporkan mempunyai sejarah perjalanan ke Sabah sejak 20 September 2020 adalah 483 kes.

“Sabah kekal mencatatkan kes tertinggi iaitu 564 kes diikuti Selangor (177 kes), Wilayah Persekutuan Labuan (92 kes), Negeri Sembilan (90 kes) dan Pulau Pinang (36 kes).

“Selain itu, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (14 kes), Kedah (7 kes), Sarawak (6 kes), Perak (6 kes), Melaka (5 kes), Johor (2 kes) dan Wilayah Persekutuan Putrajaya (1 kes).

“Ia menjadikan kes aktif dengan kebolehjangkitan ketika ini adalah 10,503 kes dan mereka sudah diasingkan serta dirawat di hospital,” katanya pada sidang media harian Covid-19, hari ini.

Beliau berkata, sebanyak 839 kes pulih Covid-19 dicatatkan hari ini dan menjadikan jumlah kumulatif kes pulih adalah 25,654 kes atau 70.4 peratus daripada jumlah keseluruhan.

Menurutnya, sehingga kini, terdapat 78 kes positif Covid-19 yang sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) membabitkan 28 kes memerlukan bantuan pernafasan.

Katanya, terdapat pertambahan enam kematian direkodkan hari ini menjadikan jumlah kumulatif kematian di Malaysia mencecah 277 kes atau 0.8 peratus daripada jumlah keseluruhan.

Kredit:Kosmo/HMetro/TheSun

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*