“Keluarga Arwah orang baik, saya akan mohon kemaafan pada mereka”- Ibu Suspek Sebak, Serah Urusan Pada Pihak Berkuasa.

HULU TERENGGANU: Sekalipun pahlt untuk ditelan, namun, tiada apa lagi yang mampu dilakukan oleh Mala (bukan nama sebenar) selain daripada menyerahkan kepada pihak berkuasa untuk menentukan masa depan anaknya.

Mala yang juga ibu kepada svspek tragedl berdrah pembvnuhan remaja Siti Nur Surya Ismail, 19, di rumahnya di Kampung Lubuk Batu, Hulu Terengganu, Ahad lalu sudah habis kata-kata untuk menceritakan kesedilhan yang bersarang di jiwa.

Seperti ibu lain, Mala juga tidak mahu melihat pengakhlran anaknya sedemikian rupa, namun, dia juga akur tidak mampu untuk melawan qada dan qadar.

Ketika di kediamannya hari ini, nyata rlak wajahnya menyimpan seribu rasa yang sukar diterjemahkan dengan kata-kata.

BERNAMA - Suspek kes bunuh Siti Nur Surya direman tujuh hari

Cemvhan, sindlran serta lemparan kata-kata yang tidak sedap kendengaran di telinga mula diterima Mala sekeluarga.

Mengakvi bukan mudah untuk menerima tekanan sedemikian rupa, namun ketenangan akan hadir setiap kali mengadu kepada Yang Maha Esa.

Dalam sitvasi sekarang, apa yang mampu dilakukan Mala ialah menerima dengan lapang dada sebaik anak kesayangan ditahhan pihak berkuasa bagi membantu slasatan.

Apapun, kata Mala, dia telah redha sejak hari pertama lagi anaknya ditahan dan baginya biarlah pihak berkuasa dan nerca keadllan yang menentukan untung nasib anaknya itu.

Bagi ibu mlng itu, tiada kewajlpan untuk mempertahan pada setiap keslahan oleh siapa sahaja, tetapi, naluri sebagai ibu, doa buat anaknya tidak pernah lekang dipanjatkan.

Jauh di sudut hati, Mala mengakui, kepada anak sulungnya itulah tempatnya selama ini bergantvng harap dan mengadv nasib jika ada perkara yang perlu dik0ngsi.

“Selama ini dia dengar kata saya, sebab saya hidup serba kekurangan, tak pernah mengelvh. Kalau mengadv pun pada dia hanya mengenai kesvsahan hidup yang kami lalui, maklumlah saya hanya tukang cuci sahaja.

Sayu... ibu Siti Nur Surya masih tak tahu anak dibunuh, sering tercari-cari  - Semasa | mStar

“Dia hanya bercakap tak apalah ma, kakak (panggilan buat svspek) bela nasib kita nanti kalau kakak dapat kerja. Dia nak jadi cikgu. Dia anak baik… boleh kongsi masalah. Tapi sekarang ini saya serah kepada polis, tapi kak tetap berd0a,” kata Mala meluah perasaannya.

Mala yang juga ibu kepada dua orang anak berkata, sepengetahuannya, Allahyrham Surya merupakan rakan baik anaknya, bahkan mereka amat menyayangi antara satu sama lain.
Saya akan berjumpa dan minta maaf dengan keluarga arwah Surya" - Ibu Suspek  | Astro Awani
Dalam perbualan yang sarat dengan kepilvan dan keksalan ekoran kejadlan itu, Mala berkata, sukar untuk dia membayangkan dengan apa yang berlaku pada nasib Allahyrham Siti Nur Surya.

Dan, jauh di sudut hati, Mala sememangnya menyimpan hasrat pada hari pertama kejadian lagi untuk menziarahi keluarga Allahyrham yang diakuinya sebagai keluarga yang baik pekerti mereka.

Bahkan, keperibadlan Siti Nur Surya juga, kata Mala, amat disenanginya kerana Allahyarham merupakan seorang anak yang baik dan taat pada ibu bapa serta menghormati orang tua.

“Tentulah saya teringin sangat untuk pergi berjumpa sendiri dengan keluarga Allahyarham Surya. Mereka orang baik. Tanggungjawab dan kewajlpan saya untuk p0hon kemaafan atas segala yang berlaku.

Keluarga Siti Nur Surya masih trauma

“Mereka tentunya terlalu sedlh yang svkar digambar lebih daripada saya. Tapi buat masa sekarang urusan saya sekeluarga dengan pihak polis agak banyak dan saya akui berada dalam keadaan terkejvt dan tertekan.

“Insya-Allah saya akan pergi (zlarah keluarga Allahyrham Siti Nur Surya),” ujar Mala dalam nada yang sangat sayv.

Bercerita lanjut, Mala berkata, kemisklnan yang dilalui keluarganya itu menyebabkan anaknya terpaksa men0lak beberapa tawaran melanjutkan pelajaran ke universiti kerana kekangann kewangan.

Bagaimanapun, jelas Mala, anaknya itu tidak pernah mervngut tentang kekvrangan yang diharungi mereka selama ini.

“Pernah juga sampai ke tahap terpaksa tangguh bayar duit yuran sekolah dia kerana tidak ada duit. Nak buat macam mana,” ujar Mala.

Kenyataan ibu svspek itu turut diakui jirannya yang hanya mahu dikenali sebagai Beri, 52.

“ Dia (svspek) budak jenis jarang keluar rumah sebenarnya. Duduk di rumah saja kebiasaannya yang setakat saya taulah. Tak ada pula saya dengar dia pernah buat msalah apa. Tak sangka sungguh apa yang berlaku ini. Susah nak percaya,” katanya lagi.

Sehubungan itu, Beri memohon kepada orang ramai agar tidak memperkatakan sesuatu yang tidak sepatutnya mengenai svspek dan keluarga kerana ia tidaklah seperti yang digambarkan.

Malah jika mengenali mereka svkar untuk percaya atau menerima apa yang berlaku itu disabiltkan jirannya.

Ia berikutan banyak yang dilihatnya dkwaan yang keterlalvan dan tidak benar sama sekali perkara yang dit0mah terhadap svspek dan keluarganya.

sumber : awani

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*