Individu Pulangkan Wang, Rupanya Svspek Ambil Duit Surya Untuk Bayar Hutang.

Remaja perempuan berusia 19 tahun yang merupakan susp3k kes pembn0han Siti Nur Surya Ismail dipercayai menggunakan wang milik mngsa yang diambilnya untuk membayar hutang.

Ayah Siti Nur Surya, Ismail Muda, 58, berkata, beliau dimaklumkan perkara itu ketika dipanggil polis untuk melakukan pengecaman pada semalam.

“Saya dimaklumkan individu yang menerima duit tersebut telah memulangkannya kepada polis setelah berita kematlan anak saya (Siti Nur Surya) dan penahanan susp3k tersebar” katanya dalam keadaan sebak ketika di rumah keluarganya di Kampung Beladau Kepong di sini hari ini.

Dalam pada itu, Ismail menaflkan dkwaan yang tersebar luas di media sosial k0nonnya gelang emas milik Siti Nur Surya juga dicvri susp3k dalam kejadlan pada Ahad lalu itu.

Menurut beliau, arwahh anak kelima dari tujuhnya tidak memakai barangan kemas sewaktu kejadlan.

“Arwahh anak saya (Siti Nur Surya) tidak gemar pakai barangan kemas. Saya minta warganet tidak menyebarr perkara tidak sahlh di media sosial.

“Saya terkllan macam-macam perkara tidak sahlh disebarkan sehingga mengganggu em0si ahli keluarga saya terutama anak bongsu (Nur Liyana Syuhada, 15) yang masih kemvrungan sehingga hari ini,” katanya.

 

Walaupun pemerglan Allahyarham sudah lima hari berlalu, namun keluarga mngsa masih tidak mampu menceritakan hal sebenar kepada ibunya, Zaini Muda, 54.

Ismail Muda, 58, berkata, beliau memang tidak sanggup lagi hendak menceritakan kejadlan sebenar menlmpa anaknya kepada isteri setiap kali ditanya ke mana Allahyrham.

“Memang isteri melihat jenzah arwahh buat kali terakhir sebelum dikebvmikan tetapi disebabkan faktor keslhatannya, dia cepat lvpa dan selalu bertanya di mana kakak (arwahh).

“Jadi, setiap kali ditanya, saya akan beritahu kakak sudah menlnggal di h0dspital sebab demm pans.

“Saya tidak sanggup cerita hal sebenar kerana keadaan keslhatannya yang tidak menglzinkan,” katanya ketika ditemui di kediaman keluarganya di Kampung Beladau Kepong di Hulu Terengganu, Khamis.

Beliau berkata, sehingga hari ini, isterinya sering kelihatan tercari-cari Allahrham yang sentiasa berada di sampingnya sebelum ini.

Svspek anak yang baik

Ibu mana yang tidak mervntun j1wanya apabila anak kandung disifatkan sebagai seorang yang baik kini menjadi svspek utama kes pembn0han kej4m.

Bagi ibu kepada svspek pembn0han Surya, dia sama sekali tidak percaya bahawa gadis terbab1t telah membuat perkara terkvtuk itu meskipun kini semua orang meny4lahkan anaknya.

Kakak anak yang baik

Wanita itu berkata, dia percaya anaknya tidak bers4lah kerana remaja itu dis1fatkan sebagai seorang anak harapan dan sangat memahami kem1skinan hidup yang dihadapi mereka sekeluarga.

“Dia juga tidak k1sah kalau terpaksa memakai baju sekolah terpakai yang dised3kahkan orang ramai dan pakaian harian yang dipakainya hari-hari pula kebanyakan baju dan tudung yang dised3kahkan kepada kami…”

“Dia tidak m4lu walaupun mengenakan pakaian sama sahaja…”

Kakak yang aj4k teman pergi balai

Menjelaskan semula ketika menghantar anaknya ke balai polis, ibu dua anak ini berkata sebenarnya gadis itu yang mengaj4knya ke balai polis.

“Saya masih ingat lagi lepas solat subuh (Isnin) iaitu kira-kira jam 6.30 pagi, kakak dah tunggu dekat ruang tamu dan lepas nampak saya siap solat, terus dia bagi tahu nak ke balai polis…”

“Dia yang ajak saya tapi masa tu saya tak terfikir apa pun dan menurut sahaja ajakannya tetapi beberapa minit selepas berjumpa dengan polis, saya diberitahu yang kakak terpaksa dit4han untuk sias4tan lanjut…”

Tahu anak tak akan men1pu

Tambahnya lagi, ibu tidak meny4ngka anaknya yang juga merupakan anak sulung dalam keluarga b4kal dit4han berkaitan kes bn0h.

“Memang agak terkejvt selepas dimaklumkan, saya terus bertanyakan kakak sepanjang menemaninya di balai polis sebanyak tiga kali, adakah betul kakak yang buat, tapi dia jawab tak buat dan saya tahu dia tidak men1pu…”

Seorang pelajar yang pintar – Jiran

Sementara itu mengulas mengenai peribadi svspek, Mohd Sabri Mohd jiran terdekatnya berkata svspek seorang pelajar yang pintar dan bukan jenis remaja yang l1ar.

“Kakak bukan seorang anak remaja yang l1ar dan dia budak baik, dari segi pelajaran pula saya dimaklumkan memang dia seorang pelajar pintar…”

“Keluarga kakak pula walaupun susah tetapi mereka tidak pernah menyus4hkan jiran tetangga dan baik dengan semua orang…”

 

Justeru pihak keluarga svspek meminta agar orang ramai berhenti membuat sp3kulasi dan t0hmahan sehinggalah svspek sudah terbvkti disab1tkan kes4lahan.

 

Sumber: Sinar Harian (Rubiah Omar), OMM

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*