Bandar Wuhan Berpesta Halloween Ketika Negara Lain Masih Berperang Dengan COVID-19

Wuhan satu ketika dahulu sunyi dan lengang umpama ‘bandar hantu’ selepas lebih 11 juta penduduk bandar itu ‘dikurung’.Langkah itu dibuat bagi mengelakkan virus C0VID-19 yang dikesan bermula di sana daripada merebak, namun ia telah pun menular dan meletakkan seluruh dunia kini dalam krisis kesihatan.

Dan ketika negara-negara lain masih lagi bergelut dengan pandemik ini, penduduk di Wuhan sebaliknya sudah boleh keluar berparti sakan.
Wuhan hosts massive water park party as coronavirus concerns recede - CNN

Ogos lalu, Lobak Merah pernah menyiarkan artikel mengenai pesta air di Wuhan yang dihadiri ramai pengunjung. Dan yang terkini, ribuan pengunjung dilapor memenuhi sebuah taman tema bagi meraikan pesta Halloween pada malam Khamis.

Daily Mail dalam artikelnya turut menyiarkan beberapa keping gambar kemeriahan sambutan malam hantu itu yang diadakan di taman tema Happy Valley Wuhan.

Residents of Wuhan pack the streets to celebrate Halloween

Apa yang menarik perhatian adalah hampir tiada langsung penjarakan sosial dipraktikkan oleh pengunjung yang bersesak-ses4k, dengan segelintir daripada mereka juga dilihat tidak memakai topeng pelitup muka seolah-olah tidak risau dengan ancaman jangkitan C0VID-19.

Wuhan celebrates Halloween ten months after coronavirus began there | Daily  Mail Online

Wuhan celebrates Halloween ten months after coronavirus began there | Daily  Mail Online

Wuhan celebrates Halloween ten months after coronavirus began there | Daily  Mail Online

Secara tradisinya, Halloween tidak diraikan di China namun ia mula mendapat sambutan sejak dua dekad lalu. Dan difahamkan pengunjung tempatan juga sudah mula kembali ke Wuhan sejak beberapa bulan lepas, sekali gus menghidupkan kembali industri pelancongan bandar di bandar itu.

Sumber : lobak merah

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*