Diva AA Carutkan Fahmi Reza Sebab Kutuk Dr Noorhisham, Sinis Jawab Balas Fahmi

Sebelum ini, pelukis, Fahmi Reza pernah menjadi kontr0versi apabila bertindak melukis karikatur seorang lelaki berjanggut memakai kopiah berwarna merah jambu. Terbaru, dia sekali lagi menjadi bualan hangat netizen apabila melukis karikatur seorang lelaki yang didakwa mirip Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham.

Lukisan itu dipercayai dimuat naik di media sosial untuk memberi sindiran kepada Ketua Pengarah Kesihatan yang kononnya gagal membendung gejala ini.

Dalam karikatur sebelum ini, Fahmi Reza bertindak melukis karikatur menadah tangan sambil menghembus nafas yang mengeluarkan tompok-tompok berwarna merah jambu dipercayai virus COVID-19. Lelaki itu didakwa mirip Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

Melampau! Netizen kecam karikatur hina menteri agama karya Fahmi Reza - ismaweb

Perkara tersebut menimbulkan rasa kurang senang di kalangan netizen apabila tiada tindakan dikenakan sehingga dia sekali lagi membuat karikatur yang dipercayai dituju kepada Tan Sri Dr Noor Hisham.

Kartun dalam tandas

Fahmi Reza albkan DG Hisham, pegvam ini beritahu kesannya – Dedah Media

Dalam lukisan terbaru yang dikongsi di akaun media sosial miliknya, dia melukis karikatur seorang lelaki dipercayai mirip Tan Sri Dr Noor Hisham yang berada di dalam lubang tandas. Manakala satu foto lagi seorang lelaki tengah menolak kepala karakter tersebut ke dalam mangkuk tandas.

Rata-rata bengang dengan pelukis tersebut yang dilihat semakin melampau. Tak kurang juga berharap agar pihak polis mengambil tindakan yang sewajarnya agar perilaku tidak mengulangi kesilapan yang sama.

Dalam pada itu, Diva AA juga tampil bersuara

Selebriti tempatan, Azwan Ali juga luahkan rasa tidak puas hatinya terhadap Fahmi Reza. Dia menyuruh agar Fahmi berdepan dengan DG Hisham, bukannya menyorok disebalik lukisannya itu.

Azwan Ali menyuruh pengikutnya tag Fahmi Reza, dan Fahmi menyedari teguran itu, namun membalasnya dengan ringkas ‘ Not My Level ‘. Difahamkan ‘NotMyLevel’ itu merupakan tagline Azwan Ali.

Lukisan ‘Please use the toilet’ adalah reaksi kepada ciapan DG Hisham di laman Twitter apabila seorang rakyat Malaysia bertanya kepada beliau mengenai ahli politik yang tidak mengikut SOP dengan mengambil peribahasa ‘kalau guru kencing berdiri, anak murid kencing berlari’.

Ciapan itu dibalas ringkas oleh DG Hisham dengan meminta mereka untuk menggunakan tandas. Sejak itu, sebahagian daripada netizen yang tidak memahami kiasan mula menyerang DG Hisham.

Untuk rekod, Fahmi Reza sebelum ini pernah didakwa beberapa kali di mahkamah kerana memuat naik lukisan yang menghina ahli politik. Pada 2016, Fahmi didakwa dengan ‘melanggar undang-undang multimedia’ akibat karikatur badutnya yang menghina bekas Perdana Menteri, Najib Razak.

Foto yang dimuat naiknya awal pagi tadi di Facebooknya, berkapsyen ‘please use the toilet’.

Posting tersebut ternyata menimbulkan pelbagai re4ksi netlzen dengan rata-rata mereka meng3cam hebat tindakannya yang dilihat terlalu bladap dan mel4mpau.

Malah ramai yang turut memintanya menghormati Dr Noor Hisham yang telah bertungkvs lvmus dan tanpa henti bekerja dalam men4ngani penul4ran w4bak C0vld-19.

Kata mereka;

Muhamad Na’im Ab Razak – Ko ni dah terl4mpau free sangat ni Fahmi. Duk bajet rebel tak habis-habis. Mari datang Semporna ni. Aku serap kau masuk pasukan disin-fectlon. Boleh cuci tandas awam juga kalau kau dah suka sangat dengan tandas.

Megat Ishak – Not funny. Just disrespectful and in poor taste. You have no sense of humour and should stop thinking that you have. This is sh4meful.

Shah Redza Rosli – This is too much. Fahmi, politikus mungkin boleh disatira, tetapi tidak Dr Norhisham. Dia dan semua barisan hadapan telah berpen4t lel4h untuk mengawal pandemlk ini. Sewajarnya kau menghormati beliau. Rkyat Malaysia menyayangi Dr Norhisham. Kau silap Fahmi, kau silap.

Radin Muhammad Hilman – Freedom of speech is everything but with consequences. You are liable to what you portrayed or said. It should be called responsible speech

Thomas Thomas Fahmi – Just advise. U can poke and troll p0litician. But DG is hardworking to curb the pandemlc. At least to show some respect to him.

Arif Atan – Kalau letak muka orang p0litik orang tak kisah. Letak DG silap besarlah. Kebebasan bersuara bukan lesen untuk bladab tak kena tempat.

Aminah Hamzah – Jika awak tidak dapat bantu negara dengan hasil seni awak dan kelebihan yang Allah berikan, hormatilah orang yang berusaha untuk kita, jika tidak mampu berterima kasih cukuplah dengan diam. Kesihanilah diri awak sebab awak tidak dapat menolong diri sendiri jauh sekali untuk menolong negara. Semoga awak dan kita semua diberi hidayah oleh Allah dan tahu berterima kasih kepada orang banyak berbakti.

Di harapkan pihak berkuasa mengambil tlndakan tegas kepada Fahmi Reza seperti kes yang berlaku sebelum ini oleh akaun FB MGAG

Kredit: Twitter DivaAA & FahmiReza

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*