Rakaman Detik Cemas Keadaan Laut Ketika Insiden Kapal Dayang Topaz Hampir Karam..

MIRI: AWAL pagi Selasa, negara dikejvtkan dengan inslden kemlangan mellbatkan kapal platform Dayang Topaz di posisi 7.7 batu nautika dari Kuala Baram, Miri.
Inslden itu melibatkan seramai 187 kru kapal termasuk 185 kru warganegara Malaysia dan dua warganegara Indonesia.

Berikut kron0logi inslden melibatkan kapal platform Dayang Topaz yang perlu anda tahu.
6.45 pagi, Maritlme Rescve Co0rdination Centre (MRCC Putrajaya) menerima advan kira-kira jam 6.45 pagi tadi daripada kapal Sapura Construction yang menerima isyarat kecmasan daripada kapal Dayang Topaz di posisi 7.7 batu nautika dari Kuala Baram, Miri.

8.45 pagi, Seramai 121 kru berjaya diselmatkan, seorang menlnggal dunia dan empat lagi masih belum ditemvi.

Semua kru yang telah dijvmpai telah diselmatkan oleh aset-aset bantvan dan kapal-kapal yang telah tiba di l0kasi kejadlan.

Agensi Pengvatkvasaan Maritlm Malaysia (Maritim Malaysia) mengesahkan pada lebih kurang jam 6.45 pagi tadi, Maritlme Rescve Coordinati0n Centre (MRCC Putrajaya) telah menerima advan dari kapal Sapura Construction melap0rkan kapal telah menerlma isyarat kecmasan dari kapal Dayang Topaz di posisi 7.7 batu nautika dari Kuala Baram, Miri.

Kapal Sapura Construction telah bergerak ke lokasi untuk mengesan l0kasi sebenar kapal Dayang Topaz yang dilap0rkan kapal terbabit mulai karamm dengan 62 kru masih berada di atas kapal, manakala 125 kru lagi telah terjvn ke laut.

Gambar

Aset-aset bantvan telah segera bergerak ke lokasi yang merangkumi tiga kapal dan sebuah bot Maritim Malaysia di Miri bersama tujuh kapal dan bot milik syarikat Petronas dan Shell.

Pada kira-kira jam 8.45 pagi tadi seramai 121 kru berjaya diselmatkan, seorang menlnggal dunia dan empat lagi masih belum ditemvi.

Semua kru yang telah dijvmpai telah diselmatkan oleh aset-aset bantuan dan kapal-kapal yang telah tiba di lokasi kejadlan.

9.47 pagi, Ketua Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia, Datuk Mohd Zubil Mat Som turut berk0ngsi maklvmat berkenaan inslden berkenaan menerusi Twitter.


Katanya, setakat jam ini, seramai 125 yang lain berjaya diselmatkan dan turut memaklumkan bahawa terdapat 62 kru kapal masih ada di atas kapal berkenaan.

MRCC Putrajaya terima panggilan kecmasan drpd Kapal Sapura Construction pd 6:45 pg td melap0rkan kapal platform Dayang Topaz alami kecmasan di perairan Miri. MRCC Putrajaya aktifkan SAR. 125 kru tlh terjvn laut manakala 62 lg masih atas kapal.

10.36 pagi, Datuk Mohd Zubil Mat Som memaklumkan inslden berkenaan berlaku disebabkan slh satu kabel sauh terpvtus ek0ran daripada cuaca bvruk sehingga menyebabkan kapal hanyvt dan melnggar platf0rm pelantar minyak beramB.

Dayang Topaz: Satu maut, 124 mangsa berjaya diselamatkan | Astro Awani

11.25 pagi, Pemangku Pengarah Bahagian Carilamat & Bantvan Bencna APMM, Komander Suzanna Razali Chan ketika dihubungi Astro AWANI memberitahu bahawa secara keseluruhan, terdapat 187 kru kapal termasuk 185 kru warganegara Malaysia dan dua warganegara Indonesia.

Gambar

Tambahnya, empat mngsa yang dilap0rkan hllang sebelum ini telah berjaya ditemvi.

Komander Suzanna, lebih separuh anak kapal terjun dari kapal tersebut untuk memberikan kestabllan kepada kapal tersebut.

12.18 tengah hari, Semua mngsa yang dislamatkan ketika ini dalam pelayaran ke Miri. Mereka dibawa oleh kapal-kapal yang terlibat dengan misl CARILAMAT.

Dalam pada itu, Datuk Mohd Zubil turut memberitahu bahawa dua mngsa yang tercdera kini diterbangkan dengan menggunakan pesawat millk Petronas ke Hospital Miri untuk rawtan lanjut.

Aset-aset bantvan telah segera yang bergerak ke l0kasi merangkumi tiga kapal dan sebuah bot Maritim Malaysia di Miri bersama tujuh kapal dan bot milik syarikat Petronas dan Shell.

12.34 tengah hari, Kapal pertama yang membawa mngsa insden Dayang Topaz, Kapal Hisham 6 dilap0rkan sampai di pelabuhan Miri.

Difahamkan, petvgas keselamatan sedang menurunkan kru kapal berkenaan untuk mendapatkan rwatan lanjut.

Kemaskini Terkini

Kapal Hisham 6 yang terlibat dengan misi menylamat kru Kapal MV Dayang Topaz selamat tiba di Pelabuhan Miri pada jam 11:46 pagi sebentar tadi dan diikuti pula dengan Kapal Surya Bayu pada jam 12:10 tengahari. Sementara kapal-kapal lain menanti giliran untuk memindahkan mngsa ke darat.

Mngsa-mngsa yang diselmatkan itu di bawa turun ke Jeti Sri Mas bagi disrahkan kepada petvgas keslhatan untuk mendapatkan rawattan.
Sumber : AstroAwani/BernamaTV/Apmm

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*