Bekalan Vaksin COVID-19 Bakal Di Terima Tahun Depan, Namun Keutamaan Kepada Golongan Ini..

PUTRAJAYA – Malaysia dijangka mula memperoleh bekalan vaksln C0vid 19 pada suku pertama tahun depan.

Menurut Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dalam kenyataan bersama hari ini, keutamaan akan diberikan kepada petugas barisan hadapan meliputi sekt0r keslhatan dan keslamatan seperti doktor, jururawat, polis serta petugas penjra dan imigresen.

“Setakat ini, KKM telah berhubung dengan lapan cal0n vaksln yang kini berada di peringkat ujian klinikal fasa tiga,” menurut kenyataan dikeluarkan susulan mesyuarat pertama Jawatankuasa Khas Jamlnan Akses Vaksln C0vid 19 (JKJAV) semalam.

MOSTI dan KKM berkata, kerajaan juga sedang memuktamadkan rundingan dengan C0VAX, satu inisiatif antarabangsa dipimpin Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan rakan-rakannya untuk memastikan akses vaksln C0vid-19, yang mempunyai sembilan calon vaksln C0vid 19 di bawah Global Alliance for Vaccine and Immunisati0n (GAVI).

“Kerajaan akan menyediakan peruntukan kewangan bagi tujuan pembelian vaksln melalui Tabvng C0vid 19 Kementerian Kewangan,” menurut kenyataan itu.

Menurut kenyataan berkenaan, mesyuarat JKJAV yang dipengerusikan secara bersama Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba dan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin turut bersetuju membentuk empat jawatankuasa kecil merentasi pelbagai kementerian dan agensi mengikut tugas tertentu.

Jawatankuasa tersebut adalah P0lisi Vakslnasi Kebangsaan dan Pemilihan Calon Vaksln Yang Sesuai; Pendaftaran, L0gistik dan Pembangunan Vaksln; Kewangan dan Perolehan; dan K0munikasi.

“Kerajaan k0mited untuk mendapatkan keputusan segera bagi perolehan vaksln C0vid 19 bagi memastikan negara tidak ketinggalan dalam mendapatkan bekalan vaksln yang diluluskan dan terbukti selamat kelak,” katanya.

JKJAV ditubuhkan bagi memastikan bekalan vaksln C0vid 19 diperoleh segera dengan MOSTI dan KKM bertindak sebagai jawatankuasa induk dalam merancang, melaksana dan memantau keseluruhan strategi untuk pembekalan vaksln C0vid 19 sehingga pelaksanaan program imvnisasi dijalankan.

Sumber : SinarHarian

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*