Muat Naik Status Jam 2 Pagi Kerana Risau Frontliner Di Sabah, Netizen Mintak Dr Noorhisham Berehat.

KUALA LUMPUR: Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menegaskan perjuangan petugas barisan hadapan di Sabah dalam memerangi penularan COVID-19 sedang mencapai tempoh kritikal.

Sehubungan itu, Dr Noor Hisham berkata strategi Kementerian Kesihatan (KKM) ketika ini adalah berdasarkan pengawasan komuniti, pengesanan kontak bagi mengesan, menguji, mengasingkan dan merawat individu yang dijangkiti.

Menerusi status di laman sosial rasminya awal pagi tadi, pendekatan memperketatkan kawalan di sempadan negeri dan daerah di Sabah bertujuan untuk memutuskan rantaian jangkitan COVID-19 daripada terus merebak.

Sementara itu pengguna media sosial termasuk di Twitter dan Facebook menyatakan sokongan kepada usaha barisan hadapan negara dalam memerangi penularan COVID-19.

Ada antara pengguna media sosial menyatakan keprihatinan terhadap kesihatan Dr Noor Hisham dengan memintanya berehat berikutan status di Facebook dan ciapan di Twitter rasminya dimuat naik kira-kira jam 2 pagi tadi.

“Dr, what time you get your rest? (Dr, bila anda berehat?),” dan “u need to rest sir. Many thing need to sort out today morning (Anda perlu berehat. Banyak perkara yang perlu diselesaikan pagi ini)” antara komen yang ditinggalkan di Twitter Noor Hisham Abdullah.

Semalam jumlah kes baharu COVID-19 kembali meningkat, dengan 561 jangkitan dilapor membabitkan 553 penularan tempatan dan lapan kes import.

Pertambahan jangkitan baharu itu menjadikan jumlah kumulatif kes COVID-19 di negara ini mencecah 15,657 dengan 4,587 kes aktif.

Sementara itu dua lagi kematian turut dilaporkan semalam menjadikan kumulatif kes kematian akibat pandemik COVID-19 di negara ini adalah 157 kes.

Kementerian Kesihatan turut mengesan lima lagi kluster baharu iaitu tiga di Sabah dan masing-masing satu di Selangor dan Wilayah Persekutuan Labuan.

sumber : bharian

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*