Sejak 2 Hari Di Landa Ribut & Ombak Kuat, Rupanya Bawa Rezeki Pada Penduduk

 

Ribut serta ombak kuat sejak dua hari lalu berikutan fasa peralihan monsun membawa limpahan rezeki kepada penduduk sekitar pulau ini apabila pelbagai jenis kerang-kerangan seperti siput kabung dan siput paha ayam ditemukan terdampar di Pantai Chenang.

Suasanan di pantai itu bagaikan pesta apabila puluhan penduduk datang bersama-sama ahli keluarga masing-masing membawa bakul, baldi serta plastik untuk mengutip kerang-kerangan berkenaan.

Mohamad Fitri Azizan, 38, dari Ulu Melaka berkata dia mengetahui mengenai aktiviti mengutip siput di Pantai Chenang menerusi media sosial dan memutuskan untuk turut serta hari ini bersama-sama keluarganya.

“Hari ini cuti jadi saya bersama isteri datang untuk turut sama mengutip siput di sini sejak 10.30 pagi tadi. Kami dapat kutip hampir sebaldi,” katanya kepada Bernama.

Menurutnya siput kabung boleh dijadikan juadah seperti cucur, selain turut berhasrat untuk memberikan sedikit kepada jiran dan rakan-rakan.

Sementara itu, Pegawai Pertahanan Awam Daerah Langkawi Kapten (PA) Ahmad Shahfikri Darus berkata pihaknya menyedari kejadian tersebut sejak petang Khamis lepas.

“Siput terdampar sepanjang 900 meter berdekatan menara penyelamat pantai APM Daerah Langkawi yang terletak berhampiran sebuah resort lima bintang di Pantai Chenang ini. Sejak semalam, seawal 8 pagi sudah ramai datang untuk mengutip siput terbabit.

“Anggota penyelamat pantai APM Daerah Langkawi turut memantau keadaan bagi memastikan keselamatan orang ramai,” katanya.

Tinjuan Bernama mendapati petugas syarikat pengurusan sisa pepejal E-Idaman Sdn Bhd (E-Idaman) turut berada di lokasi tersebut untuk mengutip dan membuang siput yang rosak.

Sumber : Siakap Keli

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*