Individu Positif C0VID-19 Tetapi Tiada Sejarah Perjalanan Buat Netizen Makin Risau. Ini Penjelasan Jabatan Kesihatan..

MELAKA: Satu kes lelaki disahkan positif C0VID 19 yang dicatatkan di mukim Tanjung Kling, di sini semalam dikategorikan sebagai sporadik berikutan ketiadaan sejarah perjalanan.
Selain itu, lelaki terbabit juga tidak berhubung atau mempunyai kontak rapat dengan psakit lain yang disahkan positif pndemik berkenaan.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Anti Ddah negeri Rahmad Mariman, berkata kes berkenaan masih disiasat Jabatan Kesihatan Negeri Melaka (JKNM) bagi mengenal pasti pvnca jngkitan.
“Kess sporadik adalah seseorang itu tidak mempunyai sejarah perjalanan dan tidak ada berhubung dengan kontak rapat C0VID 19 tetapi disaahkan positif.

“JKNM melakukan siasaatan rapi kess berkenaan dan setakat ini belum mengetahui pvnca jngkitan.

“Bagaimanapun, JKNM sudah menjalankan sarringan ke atas semua kontak rapat lelaki terbabit, katanya melalui aplikasi WhatsApp di sini hari ini.

Bagi mengelakkan kess sporadik, beliau mengingatkan anggota komuniti supaya sentiasa mengamalkan kaedah penjgaan diri yang disarankan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan sentiasa menjga jrak fzikal sekurang-kurangnya satu meter.

Sementara itu, JKNM dalam kenyataannya hari ini berkata, kes psakit terbabit adalah antara tujuh kess aktif C0VID 19 setakat ini, selain satu kess dicatatkan di Bukit Katil yang membabitkan psakit baru pulang dari lokasi berisko tinggi.
Selain itu, mukim Merlimau mencatatkan dua kess juga psakit baru pulang dari lokasi seumpama itu, mukim Masjid Tanah (satu kess baharu pulang dari lokasi berisko tinggi), mukim Ramuan Cna Kecil (satu kess saringan prapembdahan) dan mukim Sungai Baru Ulu (satu kess baru pulang dari lokasi berisko tinggi).
Tiada kess kemtian baharu dicatatkan di negeri ini dan jumlah kemtian setakat semalam kekal lima kess sepanjang kess C0VID 19 bermula sejak Mac lalu manakala kess smbuh setakat semalam adalah 257.

Komen Dari Orang Ramai

Macam-macam versi cerita yang keluar katanya dia pergi interview kerja petronas lah , apa lah buat orang tkut je . Semalam ks bvdak sekolah Sri Tanjung pngsan tu pon cikgu diam je kami ni risau dah lah anak buah sekelas dengan budak yang pngsan tu.

Inilah yg kita risav,,keluar rumah sekejap lalu positif c0vid,,terjangkt dari siapa pun tak tahu.

Masih ada lagi sesetengah penting diri masuk kedai mana2 tak tulis nama atau scan mysejahtera…tak semua kedai org jaga kat depan… Mask muka pndai plak pkai… Bila kena vral mula la nak mrah nak sman org… Aduhaiii.

Mungkin tmpt yg dia pi ada individu yg positif pernah sampai ke situ..samada yg positif tu lupa atau tak jujur ..ataupun dia sendiri yg tak ingat tmpt yg pernah dia pergi dan kjujuran tu penting.
Sumber : BHOnline

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*