COVID semakin Meningkat, Ibu Bapa Mula Cutikan Anak Namun Sekolah Masih Tidak Di Tutup.. Ini Komen Menteri

BAGAN SERAI: Kerajaan tidak bercadang untuk menutup sekolah di seluruh negara ekoran kes C0vid 19 yang semakin meningkat.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Dr. Noor Azmi Ghazali, hanya sekolah di kawasan yang mencatat kess positif C0vid 19 akan ditutup.

Menurutnya, sekolah masih merupakan kawasan yang selamatt untuk pelajar daripada jngkitan wbak itu kerana pelajar mengamalkan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) yang ketatt.

“Sekolah mempunyai SOP yang sangat ketatt seperti penjarrakan fizikal, pmeriksaan suhu dan tiada aktiviti yang bersessak-sessak dan berkumpulan.

“Orang awam juga tidak dibenarkan keluar masuk sekolah manakala pelajar yang tinggal di asrama, tidak boleh balik.

“Di sekolah lebih selamatt daripada komuniti luar, jika tiada kes C0vid-19, sekolah tidak akan ditutup,” katanya.

Beliau ditemui pemberita selepas Majlis Pengagihan Keuntungan Ladang Rakyat Daerah Kerian di sini hari ini.

Mengenai cadangan supaya laranggan renttas negeri melibatkan negeri yang merekodkan bilangan kess C0vid 19 yang tinggi dikuat kuasakan, Dr. Noor Azmi berkata, kerajaan tidak bercadang untuk melaksanakannya.

“Kita belum buat keputusan yang macam itu kerana keadaan masih terkawaal. Sekarang, kawasan yang ada kess, kita laksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketaatkan (PKPD),” katanya.

Mengenai kess C0vid 19 di Sabah, Dr. Noor Azmi berkata, kerajaan akan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperkeetatkan (PKPD) di tiga daerah di negeri itu iaitu Kota Kinabalu, Penampang dan Putatan.

Ketika ini PKPD dikuat kuaasakan di empat daerah di negeri itu iaitu Semporna, Tawau, Kunak dan Lahad Datu.

“Ujian saringgan juga  telah dipertingkatkan kepada 2,000 sehari di negeri itu.  Jika keadaan mendesaak, maka lebih banyak ujian saringaan akan dilakukan,” katanya.

Komen Dari Orang Ramai

University korang tutup pulak

Aku dok tgk, budak2 masa pi sekolah pakai mask bagai… balik sekolah masa tunggu bas dan mak abah amik, mask dah kat dahi… bergurau dgn kawan2 sambil naik atas belakang kawan…. ada lagi org percaya cakap menteri.

Anak2 kecil takkan mudah faham tentang SOP dan jangkittan penykit. Amat sukarr untuk guru mengwal kelakuan mereka. Sekolah bersiko besar, dan jika berjngkit, mereka masih lmah untuk melwan penykit. Buat keputusan dgn wras.

Sumber : Utusan

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*