Pelajar Positif COVID-19, Universiti Di Arah Tutup Serta Merta.

Universiti Utara Malaysia (UUM) menuttup kampus utamanya di Sintok, Kedah berkuat kuaasa serta merta sejak malam tadi susulan seorang pelajar yang baru pulang dari Sabah dikesaan positif C0VID 19.

Naib Canselor UUM, Prof Datuk Dr Ahmad Bashawir Abdul Ghani, berkata pelajar berkenaan sebelum ini terbabit dalam latihan Pegawai Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (PALAPES) dan tiba di kampus lebih awal.

Katanya, selepas jangkiitan itu dikesan universiti sudah dan sedang mengambil langkah perlu untuk mengawal penulaaran dengan melakukan penutuupan serta merta dan melaraang aktiviti keluar masuk kampus.

“Kumpulan ini tidak besar hanya membabitkan mereka yang terbabit dalam latihan PALAPES.

Kementerian Kesihaatan (KKM) pun sudah dimaklumkan mengenai hal ini untuk menentukan langkah seterusnya.

“Kami memberi kerjasama sepenuhnya dan akan ikuti semua SOP (prosedur operasi standard) yang disyorkan oleh KKM, NADMA (Agensi Pengurusan Benncana Negara) termasuk langkah kuarantiin wajib yang perlu kepada semua individu yang terbabit,” katanya ketika dihubungi.

Beliau berkata, buat masa ini, semua pelajar baharu yang mahu mendafttar tidak dibenarkan memasuki kampus sebaliknya melakukan pendaftaran dalam talian.

“Sesi pembelajaran pun kita akan laksana dalam talian. Tidakk ada yang dibenarkan untuk pulang ke kampus.

Selepas semua redaa dan terkaawal baru kita akan maklumkan semula kepada pelajar bila tarikh kemasukan ke kampus dibenarkan,” katanya.

BH turut difahamkan pelajar ini tiba di UUM pada 20 September lalu, iaitu sebelum keraajaan mengeluarkan arahan mewajibkan semua individu yang baru pulang dari Sabah menjalani ujian calittan sebaik tiba dan kuaranttin diri di kediaman masing-masing.

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UUM, Profesor Madya Dr Hendrik Lamsali sebelum ini memaklumkan kampus itu menangguhkan kemasukan pelajar dari Sabah sehingga tarikh yang akan dimaklumkan kelak.

Katanya, penangguhan itu termasuk pendaftaran pelajar dari kawasan zon meraah di negeri lain, yang dibuat berikutan peningkatan kes pandemiik C0VID 19 di beberapa negeri selain bimbng dengan risiiko keselamaatan pelajar.

Sumber : BHOnline

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*