Ini Respon Penganjur ‘Rope Swing’ Bila EXCO Sukan Selangor Dakwa Mereka Tiada Permit.

Shah Alam – Pengusaha sukan lassak hayunan tali tinggi atau ‘rope swing’ di Kuala Kubu Bharu yang menyebabkan seorang wanita cederra baru-baru ini tidak mempunyai permit.
EXCO Sukan Mohd Khairuddin Othman berkata berdasar makluman awal, Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) tidak pernah mengeluarkan kebenarran dan permtit kepada penganjur untuk menjalankan aktiviti berkenaan sejak 2017.

“Malah mereka pernah mendapat arahhan polis untuk menghentikan operrasi itu, tetapi gagal menurut arahhan dan meneruskan aktivtiti berkenaan sehingga berlakunya kejadiian tidak diingini.
“Ekoran kemallangan pada 27 September yang melibatkan seorang wanita terhemppas itu, MDHS telah mengeluarkan nottis untuk menghenttikan aktiviti berkenaan serta mengosongkan kawasan terbabit,” katanya kepada SelangorKini.

Beliau yang juga EXCO pembangunan generasi muda berkata Kerajaan Negeri turut mengarahkan semua aktiviti hayunnan tali tinggi dihenttikan serta-merta.

Menurutnya, aktivtiti itu hanya dibenarkan sehingga pihak berkuasa tempatan mengkaji serta meluluskan peraturran berkaitan di bawah sub program pemurnian pelancongan Selangor.

“Kerajaan Negeri juga akan memanttau dan mendapattkan perkembangan semasa manggsa, Siti Halijah Abd Rahim. Saya mendoakan supaya beliau kembali sembuh dari kecederran yang dialami.”

Sebelum ini, Siti Halijah, 33, dilaporkan terhemppas serta mengalami kecedderaan tulaang belakangg selepas melakukan aktiviti lassak itu di Kuala Kubu Bharu.

Sebelum ini menerusi laporan Mstar tular kisah melibatkan Siti Halijah Abd Rahim, 33, yang pattah tulangg belakang selepas terjattuh sewaktu melakukan aktiviti terjunan ‘rope swing’ di Kuala Kubu Bharu, Selangor.
Menurut Mohamad Yakub Abd Rahim, 31, kakaknya itu baru selesai melakukan terjunann dan tergantungg pada ketinggian sekitar 10 meter sebelum berlaku kesilapan teknikal pada kabel menyebabkan dia terhemppas ke atas batu dan jatuh ke dalam sungai.

 

Selepas menerima rawattan awal, kakaknya dipindahkan ke Hosppital Selayang dan menjalani pembedahan akibat pattah tulangg belakang pada pagi Selasa.

Kata Yakub, dia sekeluarga tidak menunding jari kepada penyedia khidmat aktiviti berkenaan, malah mereka turut menyatakan mahu bertanggungjawab atas apa yang berlaku.

Menurutnya lagi, dia menganggap apa yang berlaku sebagai ketentuan Allah dan berharap ada sinar buat kakaknya itu.

“Mereka tak lepas tangan, kami pun tak mahu tunding jari. Ini semua qada’ dan qadar. Mereka juga follow up dengan kami sampai sekarang.

“Kalau dah nak jadi, mungkin boleh berlaku kepada saya. Saya pun dah lama follow Instagram mereka, tengok tak pernah ada kejaddian sebegini,” ujarnya lagi.

Namun meninjau laman IG pengusaha sukan lasak – Rentas Adventures  telah mula di banjiri pertanyaan dari netizen yang inginkan kepastian dan respon pihak mereka..

Pihak Rentas menyatakan mereka tidak dapat memberikan apa-apa kenyataan buat masa ini atas nasihat pihak berkuasa dan keutamaan mereka adalah individu yang terlibat dalam insiden terbabit.

Pihak mereka juga memaklumkan aktiviti sukan lasak  tersebut akan ditangguhkan sementara sehingga diberitahu kelak.

sumber :  SelangorKini/Mstar / Trending Network

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*