Wanita muda letak fail atas kepala nenek, sekali cucu dia muat naik status

Tindakan seorang wanita muda Melayu melindungi seorang warga emas berbangsa India daripada terik matahari mendapat perhatian dan pujian rakyat Malaysia di laman Facebook.

Ia selepas cucu kepada warga emas itu, Privitha Maimaran memuat naik sekeping gambar di Facebook miliknya bagi menyatakan penghargaan dan terima kasih kepada wanita yang meneduhkan neneknya menggunakan sebuah fail.

“Bagi pihak nenek dan keluarga, saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada wanita Melayu yang memegang fail bagi melindungi nenek saya daripada terik matahari semasa mereka menunggu lama di kaki lima.

“Apa sebabnya saya kongsikan gambar ini? Pada masa ini, masih ada di luar sana yang tidak pernah membe-zakan antara ka-um dan menghormati warga emas dari pelbagai kaum,” katanya pada hantaran gambar berkenaan.

Terdahulu, gambar yang dimuat naik Privitha itu tular di Facebook selepas dikongsi lebih 27,000 reaksi dengan 8,800 tanda ‘love’ serta dikongsi lebih 17,000 kali oleh pengguna media sosial itu setakat jam 11 pagi, hari ini.

Gambar itu menunjukkan seorang wanita Melayu meneduhkan warga emas berkenaan dengan sebuah fail di tangannya ketika sedang beratur di kaki lima sebuah bank di Ipoh, Perak.

Ketika dihubungi oleh Malaysiakini, Privitha mengatakan gambar itu diambil di hadapan Maybank di Ipoh sekitar jam 11 pagi Rabu (semalam).

Dia mengatakan bahawa neneknya, Lachumi Arunasalam, 78, mempunyai urusan dengan bank dan dihantar ke sana oleh sepupunya.

“Sepupu saya perlu menunggu di dalam kereta kerana dia perlu menjaga anak-anaknya, yang dia bawa.

“Mereka yang ingin memasuki bank harus menunggu dan mengikuti SOP (prosedur operasi standard) pencegahan wa-bak Covi1d-19 sebelum dibenarkan masuk.

“Ketika sepupu saya melihat wanita itu membantu melindungi kepala nenek kami dari terik matahari, dia segera mengambil foto yang kemudian dia kirimkan kepada saya,” kata Privitha yang turut berjaya mengesan wanita berkenaan selepas gambar tersebut tular dan menyatakan penghargaannya.

“Masa tu pan4s sangat..” – ‘Payung’ guna fail, wanita ikhlas bantu nenek

Tindakan seorang wanita yang melindungi warga emas daripada terkena matahari dengan menggunakan fail ketika beratur di luar sebuah bank semalam meraih pujian pelbagai kaum di media sosial.

Gambar tersebut dimuat naik oleh Privitha Maimaran iaitu cucu kepada warga emas itu sebelum tular di laman Facebook.

Wanita berkenaan yang dikenali sebagai Rina berkata, dia gembira dapat melindungi warga emas tersebut kerana cuaca panas melampau ketika itu apatah lagi perlu menunggu lama di luar bank.

“Jangan risau.. Saya gembira dapat menolong beliau. Waktu itu cuaca sangat panas. Kirim salam saya pada nenek kamu,” katanya.
Rata-rata memuji sikap murni dan prihatin wanita itu yang tampil berbuat baik tanpa mengira agama serta bangsa selain mendoakan Rina sentiasa berada dalam rahmat Allah SWT.

Bangga dengan kamu!

Sejak wa-bak Covid-19 melanda negara ini, pihak berkuasa kes-ihatan telah menerapkan garis panduan ketat untuk mencegah penye-baran wab-ak itu. Ini termasuk mengehadkan jumlah pelanggan di premis perniagaan pada waktu tertentu, dan mewajibkan setiap individu mendaftarkan diri dan memeriksa su-hu badan.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*