Kub0r ‘Berdar4h’, Akhirnya Imam Masjid Tampil Ceritakan Siapa Arwh. Ini amalan dia ketika hidup

Heboh di media sosial terutama di kalangan penduduk utara tanahair apabila satu vdeo tular berkenaan kubvr mengeluarkan cecair bewarna merah seakan dar4h.

Susulan itu seorang penduduk yang juga imam masjid tampil menjelaskan perkara tersebut.

” Kami harap siapa yang menular berkaitan kisah kubvr berdar4h atau menyebarkan berita tidak sahih itu supaya memadam atau menghentikan komen perkara belum tentu kesahihannya.

” Kami sudah membuat laporan poIis malam tadi dan biarlah poIis siasat semuanya, ” kata Imam Masjid Al Irfan, Derga, Abdul Hadi Awang.

Menurutnya, beliau dan jemaah masjid itu terkilan dengan penyebaran berita berkaitan ‘kubvr berdar4h’ itu disebar di Facebook (FB) yang boleh mengundang pelbagai andaian dan mengaiibkan jnzah.

Katanya, dia juga berharap keluarga arwh bersabar dan bertenang kerana ia sudah menjadi kes poIis.

Imam ceritakan siapa sebenarnya arwh dan amalan dia ketika hiidup

” Arwh ni orang yang baik-baik dan baru dikebvmikan kira-kira tiga minggu lalu dan meninggI dnia ketika berusia 70-an akibat sak1t tua.

” Sepanjang hayatnya, arwh banyak melakukan amal jariah dan kebajikan di masjid ini tapi apabila berita yang ditular tidak tepat, saya sedih dengan apa yang berlaku,” katanya ketika ditemui di perkarangan Masjid Al Irfan, di sini hari ini.

Terdahulu, pasukan Forensik PoIis Diraja Malaysia (PDRM) dilihat berada di perkarangan tanah perkubvran itu untuk melakukan siasatan.

Selain itu, pihak Jabatan Hal Agama Islam Kedah (JHEIK) juga turut melawat kubvr berkenaan hari ini.

Menurutnya, semalam ada satu kem4tian di kawasan perkubvran itu dan ketika itu jemaah masjid menyedari kubvr itu mempunyai cecair merah pada jam 11 pagi.

Namun katanya, dia hanya menyedari kejadian itu ditularkan di laman sosial pada jam 5 petang selepas dimaklumkan jemaah masjid yang menerima video dari kiriman WhatsApp yang disebar di FB.

Mungkin orang siram minyak

” Saya minta cukuplah, berhenti tular cerita ini. Cuba bayangkan yang meninggI itu bapa atau abang kita, mungkin kita pun sedih.

” Sekarang musim hujan, mungkin ada orang siram minyak bagi rumput m4ti kita tak tau, biarlah poIis siasat, kami jemaah masjid serah pada poIis,” katanya.

Dalam pada itu, setiausaha masjid berkenaan, Yahya Saad berkata, beliau dan dua jemaah lagi membuat laporan poIis jam 12 tengah malam tadi di Ibu Pejabat PoIis Daerah (IPD) Kota Setar.

Beliau berkata, laporan itu dibuat berkaitan video dan cerita yang ditular di laman sosial berkaitan ‘kubvr berdar4h’ itu supaya poIis dapat menyiasat kes itu.

” Kami serah sepenuhnya pada poIis dan berharap ia tidak lagi jadi isu,” katanya.

Sementara itu, Harian Metro sedang berusaha untuk mendapatkan komen dari poIis berhubung kes itu.

Polis ambil sampel tanah kvbur

Alor Setar: Polis mengambil beberapa sampel tanah di ‘kubur berdarah’ di Tanah Perkuburan Islam Masjid Al Irfan, Derga, di sini, untuk siasatan.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kota Setar, Superintendan Mohd Redzuan Salleh berkata, jemaah masjid turut memberi kerjasama yang baik untuk memudahkan si-asatan dilakukan.

Beliau berkata, setakat ini tiada sebarang unsur jenayah atau khianat dikesan berlaku pada ku-bur berkenaan.

“Saya menyeru orang ramai supaya jangan menye-bar atau men-ular video berkenaan kerana ia boleh mendatangkan ai-b kepada keluarga jenazah berkenaan.

“Bagaimanapun sia-satan masih dijalankan setakat ini,” katanya ketika ditemui di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Setar, hari ini.

Portal myMetro hari ini melaporkan, jemaah masjid Al Irfan, Derga membuat laporan polis berhubung kes video yang tular di Facebook (FB) berkaitan ‘ku-bur berda-rah’.

Ku-bur itu dikatakan mengeluarkan cecair berwarna merah seakan d4rah.

Berikutan itu, Unit Fore-nsik Polis Diraja Malaysia (PDRM) melakukan si-asatan di tanah perku-buran itu hari ini.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*