Walaupun Bergantung Intubasi Untuk Hidup, Pakcik Ini Masih Gigih Bawa Teksi Untuk Sara Diri

Baru-baru ini, kisah seorang pemandu teksi yang diser4ng bermacam-macam penyaklt telah menyayat hari warganet di Thailand.

Kisah pilvnya mula tular apabila seorang wanita dari Thailand, Nongying Chuaibamrung pada 26 Ogos lepas telah memuatnaik posting di facebook sehingga meraih 77K jumlah perkongsian sepanjang artikel ini ditulis.

Banyak penyaklt, anak gaji kecil, terpksa bawa teksi sambil diintubasi

Cerita bermula apabila Nongying mula menaiki teksi. Dia sedang membuat panggilan telefon ketika dia memasuki kenderaan itu, sebelum dia menyedari bahawa pemandunya memandu agak perlahan sehingga membuatnya mula rasa jengkel.

Namun, selepas meletakkan telefonnya, hatinya tersentak apabila pemandu itu minta tolong untuk memeriksa sama ada tangkl oksigen di belakang tempat duduknya mempunyai gelembung di dalam tiub.

Bimbang apabila melihat keadaan pakcik itu, dia memeriksanya dan bertanya apa masalah pakcik tersebut dan jawapan yang diberikan itu sangat meruntun jiwa.

Saya ada banyak penyaklt. Mata saya tidak elok dan buah pinggang saya juga tidak berfungsi dengan baik. Saya mesti melakukan dialisis (CAPD) walaupun semasa saya memandu. Kerana paru-paru berair, saya perlu mempunyai tangki oksigen dengan saya. “

Ketika Nongying menyoal lebih lanjut, lelaki itu mengatakan bahawa dia sekarang tinggal sendirian di bilik sewa.

Kerajaan hanya memberi kebajikan 800 baht (RM106.40) kepadanya setiap bulan dan dia masih perlu membayar sewa dan keperluan harian. Disebabkan itu, dia menyewa teksi agar dia dapat menjana wang.

Setelah mendengar jawapan ini, Nongying begitu haru, dia memberikan wang tambahan kepadan lelaki itu dan memvtuskan untuk menyiarkan kisahnya di media soslal dengan persetujuannya. Cerita ini menjadi vlral dan mendapat perhatian media tempatan.

Menerusi TNA, pakcik itu mengatakan bahawa dia tidak akan memandu teksi jika dia tidak berasa sihat atau bersedia.

Katanya dia selalu memandu dengan kelajuan perlahan. Sekiranya dia tidak merasa sihat ketika memandu, dia akan meminta penumpang untuk membiarkannya berhenti di sebelah untuk berehat sebentar.

Dengan kuasa viral itu lah netlzen berjaya mencari nama pakcik itu, Sumeth Singpun.

Mengikut cerita, selain gagal buah pinggang, dia juga menderlta diabetes, teknan drah tlnggi, paru-paru berair, bngkk dan ccat kaki dan beberapa jari kaki telah dip0tong.

Channel 3 Thai News pula melaporkan bahawa pakcik ini ada anak tapi gaji bulanan sangat sedikit,, jadi anaknya hanya mampu memberikan wang yang sedikit kepadanya setiap bulan.

Lebih sukar lagi, Sumeth ada jual telefon bimbitnya, jadi makin sukar untuk hubungi anaknya.

Aklbat penyakltnya ini, Sumeth tak boleh baring betul-betul aklbat paru-paru berair, malah dia juga tak boleh tak boleh duduk lama kerana kakinya akan bengk4k.

Kisah viral, dapat bantuan

Disebabkan kisahnya yang viral, ramai media lawat Sumeth pada 28 Ogos lepas di bilik sewanya.

Disebabkan penul4ran itu juga Sumeth menjelaskan bahawa ramai orang melawatnya dan memberikan bentuan kepadanya.

Akaun derma Sumeth sehingga kini telah berjumlah 1,189,487 baht (RM158,050) dan kini ditutup.

Sumeth mengatakan bahawa wang itu akan digunakan untuk membeli kediaman kecil (supaya dia tidak kehilangan tempat tinggal) dan keperluan harian yang lain. Perbelanjaan perubatannya pula ditanggung.

Sumeth juga mengatakan bahawa dia tidak akan terus bekerja sebagai pemandu teksi kerana banyak orang telah menasihatinya untuk tidak melakukannya.

Pada masa sama dia berjanji kepada semua atas bantuan yang diberikan dan berjanji akan mencari kerja yang lebih sesuai dengan faktor kesihatannya.

Sumber:lobak merah

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*