Remaja perempuan berusia antara 13 hingga 19 tahun ditangkap khalwat, alasan diberi tak masuk akal

SUNGAI PETANI – Motosikal rosak menjadi alasan dua remaja perempuan terpaksa menginap di sebuah inap desa ketika diserbu anggota penguatkuasa Pejabat Agama Islam Daerah (PAID) Kuala Muda di Bandar Amanjaya, kira-kira 6.30 petang semalam.

Pegawai Agama Daerah Kuala Muda, Mohd Noor Ismardi Ismail berkata, dua remaja lelaki termasuk seorang bukan Islam dan dua remaja perempuan berusia antara 13 hingga 19 tahun berada di dalam rumah terbabit.

Alasan motosikal rosak

Menurutnya, seorang remaja perempuan memberitahu motosikal miliknya dipinjam seorang rakan lain yang kemudiannya terbabit kemalangan menyebabkan mereka terpaksa berada di inap desa tersebut.

“Hasil soal siasat kita dapati empat remaja itu tiada ikatan perkahwinan yang sah.

“Kesemua mereka diminta hadir ke pejabat untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 25 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Kedah 2014 kerana disyaki berkhalwat.

“Jika sabit kesalahan boleh didenda tidak lebih RM3,000 atau dua tahun penjara atau kedua-duanya sekali,” katanya.

Bagaimanapun, pihaknya turut memanggil waris kepada remaja bukan Islam untuk siasatan lanjut, namun bapanya berusia 56 tahun yang datang kemudian mengakui anaknya itu enggan bersekolah sehingga mudah terpengaruh dengan aktiviti tidak sihat.

Katanya, operasi diketuai Pegawai Penguatkuasa Agama Daerah Kuala Muda, Zaiferi Zainul Abidin bersama lima anggota itu dibuat berdasarkan hasil maklumat awam.

“Kita juga mengesyaki lokasi terbabit sering menjadi tumpuan remaja sekitar untuk melakukan perbuatan tidak bermoral yang kini tidak tertumpu pada waktu malam sahaja,” katanya.

Difahamkan, kesemua mereka saling mengenali dan dipercayai menyewa rumah terbabit bagi tujuan maksiat.

Mohd Noor Ismardi turut menasihati ibu bapa supaya memantau anak-anak bagi mengelakkan diri daripada terlibat dengan gejala tidak sihat.

Sumber Hmetro

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*