Di Gelar Netizen Pak Long Mail, Dafi Terharu ” Ia Suatu Penghormatan Rakyat Kepada Bapanya”

“BAPA saya anak bongsu daripada enam beradik. Dalam keluarga kami, beliau dipanggil Paksu.

Jadi, apabila orang ramai terutama warganet meletakkan gelaran Pak Long Mail kepadanya, memang lucu,” kata penyanyi dan pelakon, Dafi, 32, anak kepada Menteri Kanan (Kluster Keselamatan),Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang kini cukup popular dalam kalangan rakyat Malaysia.

Dafi atau nama sebenarnya Gadaffi Ismail Sabri berkata, mereka sekeluarga menerima baik gelaran kepada bapanya walaupun berasakan ia agak kelakar.

Dafi (tiga dari kiri)bersama bapanya, Datuk Seri Ismail Sabri (dua dari kiri) dan keluarga.

 

“Ada juga yang memanggil papa dengan gelaran Tok Mail. Pada saya, gelaran berkenaan jelas menunjukkan betapa rakyat berasa mereka dekat dengan pemimpin negara.

“Gelaran seperti Pak Long Mail dan Tok Mail ini adalah antara penghormatan rakyat kepada pemimpin yang mana panggilan diberikan itu biasanya hanya didengar dalam kalangan keluarga sahaja,” katanya.

Menurut Dafi yang juga anak kedua daripada empat beradik, dia tidak mampu menafikan populariti diperoleh bapanya sangat hebat ketika ini.

“Sejujurnya, saya lihat rakyat Malaysia ketika ini amat menyenangi pemimpin negara yang baru memegang tampuk pemerintahan.

Ia seolah-olah menunjukkan betapa mereka menghargai usaha kerajaan dalam memerangi pandemik Cov19,” katanya.

Berikutan hari ini bermulanya Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) yang memberi kelonggaran dengan membenarkan perjalanan merentas negeri untuk pulang ke kampung,

Dafi berharap masyarakat tidak terlalu bergembira.

Dia tidak mahu rakyat Malaysia tidak leka bahawa Covid-19 ini berada dalam komuniti dan kena terus berhati-hati.

“Jangan lupa juga segala Prosedur Operasi Standard (SOP) yang disarankan kerajaan ketika di kampung.

Saya juga sentiasa mengingatkan diri sendiri supaya tidak ambil mudah terhadap kelonggaran yang diberikan kerajaan dalam usaha kita semua menerapkan normal baharu dalam kehidupan.

“Jaga SOP ditetapkan seperti memakai penutup hidung dan mulut, sentiasa amalkan penjarakan sosial, kerap membasuh tangan dan utamakan kebersihan,” katanya.

Dafi turut mengucapkan terima kasih kepada semua rakyat negara ini kerana memberi sokongan penuh kepada kerajaan dalam usaha bersama-sama memutuskan rantaian Cov 19.

Sumber : HMETRO ONLINE

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*