Kalau Lalu Roadblock, Bunyikan Hon 2 Kali Angkat Tangan Tanda Terima Kasih Kepada Frontliner

Pejam celik pejam celik, sudah tiga bulan rakyat Malaysia dilarang untuk merentas negeri sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikuatkuasakan sejak 18 Mac lalu.

Bagi mereka yang dibenarkan merentas negeri untuk urusan kecemasan, kerja, pasangan suami isteri terpisah dan sebagainya, Alhamdulillah tahniah diucapkan kerana masih lagi mampu mencapai hajat masing-masing meskipun perlu melalui prosedur yang ditetapkan.

Namun bagi golongan selainnya, lebih-lebih lagi si bujang, kekangan tersebut amat menyentuh jiwa kerana perasaan rindu yang bertaut terhadap mak ayah di kampung sudah begitu menggunung tinggi.

Bagaimanapun, selepas tiga bulan, sejurus kelonggaran demi kelonggaran diluluskan Majlis Keselamatan Negara (MKN) berikutan kes jangkitan COVID-19 sudah mulai reda, akhirnya tanggal 9 Jun 2020 dipilih sebagai hari terakhir PKP Bersyarat (PKPB) dilaksanakan.

Selain itu, tanggal 9 Jun juga merupakan hari terakhir sekatan merentas negeri dijalankan di seluruh negara, sudah pasti ia memberi makna yang besar buat mereka yang sekian lama terpisah dari keluarga masing-masing.

Maka dengan itu, bermula 10 Jun iaitu hari ini, semua rakyat Malaysia dibenarkan untuk merentas negeri dengan bebas tanpa sebarang sekatan lagi oleh pihak polis.

Oleh itu, seorang frontliner, Bahrum Tahir berkongsi di Facebooknya, menyeru agar orang awam yang mula merentas negeri hari ini, membunyikan hon kenderaan sebanyak dua kali apabila melalui mana-mana kawasan sekatan jalan raya polis sebagai tanda terima kasih.

Hari ini adalah hari terakhir sekatan merentas negeri. Esok tiada lagi sekatan rentas negeri.

Jadi kepada kawan yang melalui roadblock hari ni, bunyikan hon dua kali dan angkat tangan kepada semua anggota frontliner yang bertugas tanda ucapan terima kasih kerana menjaga kita selama 3 bulan.

Tiada apa yang mampu kita beri selain ucapan terima kasih yang tidak terhingga.

Sumber : Siakapkeli

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*