“Maaf, Jika memanggil mu Abah tanda biadap..”- Luahan Hati Seorang Jururawat Buat PM.

“KERAJAAN ini mungkin bukan kerajaan yang anda pilih tetapi saya mahu anda semua tahu bahawa kerajaan ini mengambil berat tentang anda. Saya minta sokongan anda, marilah kita bekerjasama berganding bahu menghadapi krisis ini bersama-sama.”

Demikian dua potong ayat yang dilontarkan Perdana Menteri kelapan Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin secara langsung pada 27 Mac lalu ketika 10 hari.

Mengharungi situasi sukar selepas 2 minggu memegang jawatan Perdana Menteri bukanlah satu tugas yang mudah. Namun, usaha dan juga pelbagai inisiatif yang dinyatakan oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam membantu rakyat menghadapi pändemik C0vid-19 amatlah dihargai.

Mendapat jolokan ‘abah’, rata-rata memohon agar Muhyiddin diberikan kesihatan yang baik, diberikan kesabaran, ketabahan serta sentiasa dilindungi bagi terus memimpin negara ke arah yang lebih baik.

Maaf, jika memanggil mu Abah tanda b1adap,

Tiada penghormatan pangkat dan hilang adab,

Sedangkan bagi kami Pangkat Abah itu lebih besar dari PM dan Tan Sri, Kerana nilai Abah itu lebih dekat dan bermakna bagi hati kami.

Abah, Benar lah apa yang cerdik pandai kata, Huk0m Tuhan tidak berdiri atas akal manusia,

Tatkala perjalanan politik negara tidak tentu hala, Kau hadir sebagai nakhoda tanpa diduga.

Abah, Ini bukan satu kebetulan, Bahkan ini adalah keputusan dari Tuhan, Buat menjawab doa insan yang hilang kemampuan, Bagi menjadi kekuatan buat menghadapi ujian di masa hadapan.

Abah, Aku yakin kau lah jawaban doa dari Jemaah Tabligh yang terani4ya, Jawaban tang1san umat yang der1ta agama dicerc4,

Pengikat bagi bangsa Melayu yang berpecah, Atas nama Islam kau hadir sebagai Rahmah.

Abah, Mungkin terlalu awal kami melambungkan ucapan syukur terhadap kehadiran mu,

Sedangkan jalan mu dan teman seperjuangan dijanjikan orang dengan penuh l1ku,

Namun ketenangan mu membuat kami bersatu, Bagi mengekalkan perpaduan Bangsa Malaysia utuh dan jitu.

Abah, Tidak pernah kami menit1skan air mata apabila pemimpin berucap, Kecuali satu ketika engkau berpesan kepada kami dengan wajah yang penuh mengharap,

Agar kami bersabar dan terus berdoa dengan tetap,

Dan bersama berusaha agar tetap ada hidangan di meja makan, Buat anak dan isteri meneruskan kehidupan, Sehingga tiba kita semua menggenggam kejayaan.

Abah, Jangan patah hati dek f1tnah, Jangan menyesal hal yang telah pun4h, Jika engkau gagah menyatukan ummah,

Kami rakyat sedia menjadi benteng walau dar4h kami tertumpah, Demi agama, bangsa dan negara ini yang bertuah.

Abah, Belum pernah pemimpin utama negara ini membaca surah, Dalam ucapan senada penuh hikmah, Tangan kau tadahkan membawa seluruh rakyat berdoa dengan pasr4h,

Menggantungkan nasib sepenuh nya kepada Tuhan, Allah Rabbul ‘Alamin yang Maha Pemurah.

Tolong saya Viralkan ini sehingga Abah membaca nya. Agar beliau kuat dan tahu kami bersyukur atas kehadirannya sebagai Imam Umat di Malaysia tatkala Ujian besar Tuhan menimpa dunia.

 

Sumber dari Zamri Shahri via Siakapkelli

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

1 Comment

  1. Assalamualaikum, penyampaian yang tersentuh hati tatkala membacanya. Terima kasih tuliskan semua hujah ini ,untuk kami terharu & berasa sebak yang membacanya. Abah adalah perjuang yang ternilai untuk kita semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*