“Buktikan ia syirik..”- Netizen Jawa Indonesia Kecam Teguran Dai Wan Mengenai Lathi Challenge.

Trend Lathi Challenge yang dibuat golongan anak muda hari ini telah menimbulkan rasa kurang senang orang ramai. Pencetus Ummah Syed Bakri dan Da’i Wan Dazrin antara yang lantang mengeluarkan pendapat mengenai perkara ini.

Terbaru, netizen Indonesia mengecam pendapat Da’i Wan mengenai Lathi Challenge yang dikatakan berasal daripada sesetengah budaya Jawa yang syirik dan khurafat.

Buktikan, minta maaf

Di Twitter, salah seorang anggota kumpulan Weird Genius, pemilik lagu “Lathi” iaitu Reza Arap memohon Da’i Wan membuat permohonan maaf di atas tuduhan yang dibuat. Dia juga mencabar Da’i Wan membuktikan lagu tersebut boleh menyeru semangat ghaib.

Jika perkara ini dibuktikan, dia akan memadam lagu tersebut termasuk muzik video dengan serta merta. Lagu “Lathi” merupakan single terbaru Weird Genius hasil kolaborasi bersama Sara Fajira.

Di ruangan balas, netizen Indonesia yang lain turut meluahkan rasa kecewa apabila ada yang bercakap buruk mengenai budaya mereka.

Dianggap mengejek budaya Jawa

Sumber : YBRAP

Menurut Da’i Wan atau nama sebenarnya Wan Dazrin, challenge yang dilakukan itu adalah berbahaya untuk dijadikan hiburan oleh golongan muda.

Ini kerana menurutnya, ada tarian wujud dari sesetengah budaya Jawa yang berunsur syirik dan khurafat seperti memanggil Kuntilanak dan roh Kuda Kepang.

wan dazrin

“Hanya Allah SWT sahaja tahu apa yang terlintas dalam hati saya bila saya ditontonkan dengan #LathiChallenge.

“Sungguh ia menakutkan,” jelasnya.

Image

Permohonan Maaf Dari Dai Wan

Image

sumber : ohbulan / trending network

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*