Rohingya mohon hak sama rata? Berpusu2 masuk Malaysia, rakyat mula kurang senang

“Bagi betis nak peha.” Mungkin itulah yang digambarkan oleh rata-rata Malaysia apabila ada pula isu, terdapat segelintir aktivis yang terdiri daripada masyarakat asal pelarian Rohingya sedang dalam proses memohon kerakyatan di negara ini.

Sejak semalam tular di Facebook mengenai presiden Rohingya di Malaysia, iaitu dikenali sebagai Zafar Ahmad Abdul Ghani menjadi sasaran netizen berikutan isu kerakyatan tersebut.

Kita sedang alami penjajahan moden?

Ada yang mendakwa, pihaknya mahu menuntut hak sama rata pendidikan dan kerakyatan penuh di Malaysia buat kesemua pelarian Rohingya yang berada di negara ini yang membuatkan rata-rata rakyat kita mula berasa kurang senang.

 

Perjuangkan hak Rohingya

Malah, turut tular beberapa dokumen daripada pihak Myammar Ethnic Rohingya Humans Rights Organization Malaysia (MERHROM) mengenai hak Rohingya yang diperjuangkan.

Berpusu2 pulak nak masuk Malaysia tengah C0vid-19 ni

Sementara itu pula, semalam Harian Metro ada melaporkan terdapat tangkapan dua lelaki etnik Rohingya yang juga dalang kegiatan penyeludupan pendatang asing tanpa izin (PATI) di sekitar perairan utara negara ini.

Tangkapan dibuat melalui dua serbuan berasingan, pada 16 dan 18 April lalu dalam Op Dallal, difahamkan kedua-dua meraka adalah dalang utama aktiviti jenayah penyeludupan warga asing yang aktif beroperasi di utara dan selatan Semenanjung.

Bayar RM 15,000 sorang tau nak masuk Malaysia

Antara info yang mengejutkan, etnik Rohingya ini didapati membayar tidak kurang daripada RM15,000 kepada ejen untuk urusan kemasukan ke negara ini.

Hantar mereka balik

Di media sosial ini ramai dalam kalangan rakyat kita meluahkan rasa tidak puas hati terhadap golongan etnik Rohingya disifatkan sebagai mengambil kesempatan terhadap kebaikkan yang telah diberikan kepada mereka sebelum ini.

Lepas ni Malaysia jangan berlembut sangat

Masuk seludup lepas tu nanti nak minta hak sama rata

Itu orang tua kata, buat baik berpada-pada

Situasi seperti ini amat merisaukan, ketika negara kita sedang bertungkus-lumus mematikan rantaian C0vid-19, pelarian ini pula datang berpusu-pusu ke Malaysia menambahkan lagi beban negara.

 

Sumber : Harian MetroZafar Ahmad Abdul Ghani & Putera Izman.com, OMM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Hiburan Netizen

 

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf
Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*